Winnende Wy Sjonge! lied krijg je niet meer uit je hoofd!

Met keuze uit veel leuke en originele liedjes is Mirjam de Wit uit Waalre als winnaar gekozen van de compositiewedstrijd van het eerste Wy Sjonge!- lied. Haar originele en veelzijdige compositie 'Liedje in de maneschijn' scoorde hoge ogen bij de jury.

Wy Sjonge!
Veertig leerkrachten uit het Friese basisonderwijs gingen in september 2012 van start in het zangstimuleringsproject Wy Sjonge! Zij vormen, samen met studenten van Pabo Stenden, het Fries Onderwijskoor. De leerkrachten repeteren onder leiding van Sjoerd van der Veen en ontvangen coaching op de werkvloer, verzorgd door regionale kunstencentra.

Compositiewedstrijd
Er is een compositiewedstrijd uitgeschreven voor het Wy Sjonge!-lied. Het lied heeft als thema 'zingen' en moet geschikt zijn voor het basisonderwijs (kinderen van 4 - 12 jaar oud). De voorkeur ging uit naar een meertalig lied. Bekend en nieuw talent heeft een compositie ingezonden. De jury heeft Mirjam de Wit uit Waalre als winnaar uitgekozen. Zij schreef de compositie 'Liedje in de maneschijn'. De jury vindt haar compositie origineel en veelzijdig. "Het is een volwaardige koorcompositie en zeer geschikt om met de hele school te zingen. Het refrein blijft direct hangen." Mirjam de Wit wint een geldprijs van € 1000,-. De datum van de prijsuitreiking wordt nog bekend gemaakt.

Mirjam de Wit is met haar bedrijf Cettia Cetti sinds 2012 actief als muziekpedagoog. Ze is afgestudeerd als Master in de Muziek (afstudeerrichting muziekpedagogie) aan het Lemmensinsituut in Leuven en volgde les aan de Guildhall School for Music and Drama in Londen. Ze speelt klarinet en piano, maar houdt ook van zingen en componeren.

Eervolle vermeldingen
Daarnaast ontvangen een aantal liederen, die volgens de jury zeer geschikt zijn voor het Fries Onderwijskoor, een eervolle vermelding. Ten eerste 'Wy Sjonge!' van Kees van der Meer. De jury vindt zijn compositie een hip liedje dat zeer geschikt is voor de bovenbouw van het basisonderwijs.
De tweede eervolle vermelding gaat naar 'Sjong' van Frets Company. Deze jonge talenten hebben een aansprekende stijl die goed aansluit bij de doelgroep. Tenslotte kiest de jury voor 'Wy Sjonge' van Nynke Rijnberg. 'Een vrolijk liedje dat zeer geschikt is voor de onderbouw van het basisonderwijs'. Deze liederen zullen onderdeel uitmaken van het Wy Sjonge! liedrepertoire.

Festival
Het festival dat op vrijdag 26 april plaats zou vinden in Theater Sneek is geannuleerd in verband met de Koningspelen die op deze dag georganiseerd worden door Nationaal Comité Inhuldiging voor alle basisscholen in Nederland. Er zullen feestelijke afsluitingen op de scholen zelf georganiseerd worden.