Mijn Keunstwurk

5 tips voor crowdfunding

Voor je culturele project kun je fondsen aanschrijven of subsidies aanvragen, maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen door te crowdfunden! Keunstwurk werkt al een tijd samen met voordekunst, de grootste crowdfundwebsite van Nederland op het gebied van kunst en cultuur. Met crowdfunding vraag je mensen om geld te doneren voor je project in ruil voor een tegenprestatie.

Aafke Ytsma uit Leeuwarden heeft crowdfunding gebruikt voor haar project Walk of Art. Ze was erg succesvol en haalde zelfs meer dan het benodigde bedrag binnen voor haar wandeltocht naar het zuiden van Europa. Tijdens deze tocht schilderde ze de omgeving. Ze geeft een aantal tips voor succesvolle crowdfunding.

1. Duidelijk verhaal

Zorg dat je plan en doel duidelijk zijn en oefen je verhaal bij familie en vrienden. Door de vragen die zij stellen krijg je een idee waar de interesses liggen in je project.

2. Zichtbaarheid

Ik heb een website en een Facebook-pagina aangemaakt die tegelijk de lucht ingingen. Zo creëer je als het ware een buzz.

3. Leuke tegenprestatie

Zorg voor een leuke tegenprestatie. Bij mij kregen mensen een setje ansichtkaarten of een originele aquarel, afhankelijk van de hoogte van het gedoneerde bedrag.

4. Media-aandacht

Ik heb een kort en bondig persbericht gemaakt en goed gekeken welke media geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Ik heb het verstuurd naar lokale en regionale media en naar een wandeltijdschrift, omdat ik ging wandelen.

5. Houd iedereen op de hoogte

Ik hield via de mail bijna al mijn mailcontacten op de hoogte van mijn actie. Ook zette ik regelmatig posts op Facebook. Hierin vertelde ik hoe mijn actie verliep en wat me bezig hield in de voorbereiding.

Op de kennisbank van Stipe.frl is meer informatie over crowdfunding en verschillende platformen te vinden.

 

Contactpersoon
Judith BaarsmaAdviseur Stipe
Werkdagen:ma, do
Telefoon:058 234 34 46