Menu
Mijn Keunstwurk

Giga-Groene kinderboekenweek-inspiratiebijeenkomst

donderdag 15 september 2022

Ook dit jaar organiseren IVN, Keunstwurk/Arcadia en de bibliotheken een inspiratiemiddag die aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen.

Tijdens deze inspiratiemiddag in de bibliotheek in Heerenveen krijg je praktische tips en inspirerende workshops om de komende Kinderboekenweek samen met je groep optimaal te beleven. Schrijver Geert Jan Roebers neemt je mee in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen. Hij belicht dit thema vanuit meerdere invalshoeken. Deze middag staat in het teken van natuur, cultuur en literatuur. Naast inspirerende workshops ontvang je ook lesmateriaal om mee aan de slag te kunnen met je leerlingen.

Programma van deze middag

  • Vanaf 15.00 uur inloop
  • 15.15 uur: start en inspirerend moment
  • 15.30 uur: introductie door schrijver Geert Jan Roebers
  • 16.00 uur: pauze
  • 16.15 uur: start workshopronde 1
  • 16.45 uur: start workshopronde 2
  • 17.15 uur: afsluiting en uitdelen materialen

Workshops die worden aangeboden deze middag:

GI-Ga-Groen, maak het zelf (voor alle groepen)

Bomen zijn belangrijk, voor ons allemaal. Maar met welke boom heb jij een band? Hebben bomen ook familie? Heeft jouw stamboom ook wortels in jouw omgeving? Welke kleur heeft een boom eigenlijk? Allemaal fijne vragen om met de leerlingen in te duiken, en daar op kunstzinnige manier onderzoek naar te doen. We brengen een hele koffer vol inspiratiemateriaal mee om dat onderzoek te doen. We gaan bomen kijken, voelen en ruiken. We gaan onszelf en de bomen belangrijke vragen stellen. En zo brengen wij de bomen in onze omgeving goed in kaart. Om zo te ontdekken hoe bomen en mensen misschien op elkaar lijken. Of niet? Hoe kan je in met het thema Gi-Ga-Groen boeken, lezen, groen en zorgen voor elkaar op een betekenisvolle manier verbinden? Op maat voor jouw eigen klas/school.

Radio Wonderbos (voor het jonge kind)

Verken de natuur met ál je zintuigen en ontdek de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Bewonder de schoonheid van het bos, al bladerend, kijkend en lezend in het boek Wonderbos van het bekroonde duo Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten. Samen met het kunsteducatieve project Radio Wonderbos komen het bos en diens bewoners al luisterend, ruikend en voelend tot leven.

Praktisch aan de slag met de Bomenmap (midden- en bovenbouw)

Stichting Boomfeestdag geeft al enige jaren een bomenmap uit met daarin inspirerende lessen. Dit jaar is er een nieuwe editie uitgekomen. Met de Bomenmap kun je de klas leren om de twintig meest voorkomende bomen in Nederland te herkennen en ze laten ontdekken hoe een boom zuurstof maakt van CO2, zonlicht en water. Daarnaast kun je ze actief laten nadenken over bomenkap, biodiversiteit, wat bomen doen voor je gezondheid en meer! We gaan tijdens deze workshop praktisch aan de slag met de lesmogelijkheden in deze map en alle deelnemende scholen ontvangen ook deze lesmap, om er direct mee aan de slag te kunnen in de klas.

Waar?

Deze inspiratiebijeenkomst vindt plaats op donderdag 15 september in de Bibliotheek in Heerenveen aan het Burgemeester Kuperusplein 48. Er mogen maximaal 2 personen per school komen en we werken met volgorde van aanmelding. Er is plek voor maximaal 60 personen.

Contactpersoon
Anne GraswinckelAdviseur Innovatie
Telefoon:058 234 34 74