De mentale gezondheid van de mens wordt bepaald door een mix van sociale samenhang, controle en ontspanning. In een gezonde stad staat niet de ruimte maar de mens centraal.
Om te onderzoeken hoe de psychologische kijk op stedenbouw handen en voeten krijgt organiseert Attiek vrijdagavond 29 maart een discussiebijeenkomst, waarbij de achtergronden en praktische toepassing centraal staan.
Omgevingspsycholoog Joren van Dijk zet zich al sinds 2010 voor onze geestelijke gezondheid in het stedelijke gebied. Hij onderzoekt hoe ruimte gedrag beïnvloedt. Om zo veel mogelijk mensen in een ruimte goed te kunnen laten functioneren, kunnen de grootste beïnvloedende factoren op activiteit, ervaring en beleving worden bijgesteld. Sociale veiligheid, eenzaamheid en ontmoeting zijn belangrijke thema’s. Joren van Dijk vertelt in Attiek over de achterliggende filosofie, onderzoek en toepassingen van omgevingspsychologie in het ruimtelijk gebied.
Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie past in Friesland omgevingspsychologie toe onder de noemer Kluer. Bij deze filosofie wordt niet uitgegaan van bouwen om te bouwen, maar van het creëren van een goed functionerende leefomgeving. Duurzaamheid en sociale aspecten zijn hierbij leidend. Directeur van Lont Gerard van der Duim toont aan de hand van een aantal cases hoe zij door omgevingspsychologie als startpunt een duurzame en sociale leefomgeving nastreven.
Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de deelnemers en te discussiëren. Zou deze psychologische aanpak ook in Leeuwarden oplossingen kunnen bieden? De avond wordt geleid door Jef Mühren en vindt plaats in De Koperen Tuin in Leeuwarden. Geïnteresseerden zijn vanaf 19.45 uur van harte welkom. De toegang is gratis.
Eventlink op Facebook: https://www.facebook.com/events/415576679017278
Attiek is het discussieplatform voor ruimtelijke ontwikkelingen in Leeuwarden.