Menu
Mijn Keunstwurk

Dwarskijkers | Slow Art | Stilte voor de storm

13 december 2017

In razende vaart stormen we op het Culturele Hoofdstad-jaar 2018 af. Ben je al tijden volop aan de slag als maker of producer in het kader van LF2018? Of ben je gewoon iets te vaak ‘drukdrukdruk’? Deze editie van Dwarskijkers is speciaal voor alle jakkeraars, drukdoeners en bezige bijen die even op de pauzeknop willen drukken. Laten we voor de Culturele Hoofdstad-storm losbarst stilstaan bij de waarde en kwaliteit van rust. Want nemen we nog wel de tijd om doelloos voor ons uit te staren en inspiratie en creativiteit tot ons te laten komen? En hoe kun je stilte, traagheid en rust als kwaliteiten verwerken in kunst, wat is de waarde van slow art?

De kunst van het nietsdoen
Filosofe en schrijfster Joke Hermsen neemt het publiek mee in haar pleidooi voor ‘tussentijd’. In rusttoestand kunnen we volgens filosofe Joke Hermsen tot bezinning en reflectie komen. “Pas als we niets doen, opent zich de ruimte van het denken en van de creativiteit”. Een uitgelezen kans om jezelf als Dwarskijker en druktemaker te verdiepen in de waarde van rust en stilte voor kunst en creativiteit. Joke Hermsen kreeg voor haar essaybundel ‘Stil de tijd’ (2011) de Jan Hanlo Essayprijs en voor haar oeuvre de Halewijnprijs (2009).

Programma
We zijn te gast bij een prachtige en rustgevende locatie: de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Om in de juiste modus te komen starten we de avond om 18.00 uur met een wandeling in de omgeving. Na een welverdiende kop snert en een gezamenlijke oefening in slow art starten we met de lezing van Joke Hermsen. Daarnaast nemen een paar (taal-)kunstenaars ons mee in de kunst van slow art. Tot slot gaan we aan de hand van vragen in de interactieve mentimeter met elkaar in gesprek over de waarde van rust en stilte voor creativiteit en kunst en hoe daar voldoende ruimte voor te maken.

Binnenkort verschijnt op onze website meer informatie over de deelnemende kunstenaars. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Rond 24 november verschijnt de nieuwe De Moanne met daarin een artikel van Joke Hermsen over het thema tijd.

Praktische informatie

Datum Woensdag 13 december 2017
Tijd Van 17.45 tot 22.00 uur. Daarna is er de mogelijkheid om te borrelen (op eigen kosten, gepast betalen)
Locatie De Groate Kerk, Oosteinde 1, Sint Jacobiparochie. Parkeren rondom de kerk is gratis.
Kosten € 7,50 (studententarief € 5,00)
Aanmelden Aanmelden is niet meer mogelijk

Durf jij de tussentijd te omarmen? Meld je dan aan voor Dwarskijkers op 13 december!

Meer Dwarskijkers
Dwarskijkers gaat door in 2018! Hou de website van De Reis en Facebook in de gaten voor de nieuwe data en de nieuwe onderwerpen.