Wat is de waarde van kunst? Die vraag wordt vaak gesteld. Kunst gaat onder andere over verbeelding, zingeving en je verhouden tot de mensen en de wereld om je heen. Maar hoe bepaal je de waarde van kunst als het draait om deze zachte waarden?
Onze samenleving is ingericht volgens het credo meten is weten. En dat doen we graag. We meten in het onderwijs, de zorg, de wetenschap en de economie. Gebruikelijk leggen we wat we willen weten langs de lat van geld, tijd, aantallen en opbrengst. Dat gebeurt ook in de cultuursector. Zo wordt de waarde van kunst gemeten en bepaald. Niet verkeerd, maar raakt daarbij de werkelijke waarde van kunst niet te veel op de achtergrond? Is de waarde van kunst überhaupt wel uit te drukken in cijfers? Kunnen we zoiets als kunst ook opnieuw en anders waarderen – en daarmee de werkelijke waarde van kunst weer actualiseren en perspectief geven?
Een andere manier van waarde toekennen aan kunst
Het onderwerp van deze Dwarskijkers is een andere manier van waarde toekennen aan kunst. Met inleidende lezingen van Thijs Lijster (docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en ook bekend van zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts) en Francien van Westrenen (Hoofd Agentschap bij Het Nieuwe Instituut en het boek Facing Value) en een debat met het publiek en een panel.
Francien van Westrenen studeerde kunst- en cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is vanaf half maart 2018 werkzaam als Hoofd Agentschap bij Het Nieuwe Instituut. Daarvoor werkte ze 11 jaar als programmamaker architectuur bij kunstcentrum Stroom Den Haag aan tentoonstellingen, debatten, lezingen en projecten. Ze was nauw betrokken bij de meerjarenprogramma’s Foodprint, Voedsel voor de stad en Upcycling. Dat laatste programma leidde tot het boek Facing Value. Radical perspectives from the arts dat zij samen met Maaike Lauwaert schreef en samenstelde en dat in maart 2017 verscheen bij Uitgeverij Valiz, Amsterdam.
Thijs Lijster (1981) is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen en postdoc bij het Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen. Hij studeerde filosofie in Groningen en New York en promoveerde in 2012 cum laude op een proefschrift over filosofen Walter Benjamin en Theodor Adorno. In 2009 ontving hij de essayprijs van Vrij Nederland en de Academische Boekengids, in 2010 de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek en in 2015 de NWO/Boekmanprijs voor de beste dissertatie van de afgelopen 3 jaar op het gebied van kunst- en cultuurbeleid. Hij publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M. In 2016 verscheen zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts, Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (Bezige Bij), die werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker. In 2017 publiceerde hij Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on Art and Art Criticism. Critique of Art (AUP).
Dwarskijkers is een project van De Reis, het community-art programma van Keunstwurk dat uitdagende ideeën en initiatieven uit de Friese samenleving helpt realiseren. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.
Deze editie van Dwarskijkers komt tot stand in samenwerking met VHDG en Noordenaars.