Menu
Mijn Keunstwurk

Friese Cultuurmarkt voor de zorg | Woensdag 13 december

Woensdag 13 december 2017

We staan met z’n allen aan de vooravond van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018). In het weekend van 26 en 27 januari 2018 vindt de grote opening plaats. Het Culturele Hoofdstad jaar is voor álle mensen in Friesland. Daarom organiseert Keunstwurk samen met LF2018 de Friese Cultuurmarkt voor de zorg. Deze cultuurmarkt biedt zorgorganisaties zowel inspiratie als de mogelijkheid om direct een keuze te maken voor een culturele activiteit die binnen de zorg ingezet kan worden.

De markt wordt om 15.00 uur geopend met een inspirerend verhaal van Corrie van Hilten van Talant over de kracht van kunst en cultuur binnen de zorg en hoe Talant daar invulling aangeeft. Culturele Hoofdstad start vrijdag 26 januari met het Friesland-brede project 2018Verhalen. Dit project is zeer laagdrempelig en passend bij cliënten van zorginstellingen. Projectleider David Lelieveld zal vertellen hoe organisaties hier aan mee kunnen doen.

Datum Woensdag 13 december 2017
Tijd 15.00 -17.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur
Locatie Theaterzaal Yn Blau, Keunstwurk, Wissesdwinger 1, 8911 ER in Leeuwarden
Kosten Toegang gratis (aanmelden gewenst)
Contact Hink Speulman (Keunstwurk) h.speulman@keunstwurk.nl / 058 234 34 34

Pitches
De aanwezige projecten presenteren zich met een korte pitch waarna in een individueel gesprek over de mogelijkheden doorgepraat kan worden. De projecten variëren van dans, theater, beeldende kunst, beweging, muziek, zang en Friese taal. 

Projecten

2018Verhalen (David Lelieveld) | Heb jij een mooi verhaal dat je wilt delen? Geef je dan op voor de Openingsavond van Culturele Hoofdstad met 2018verhalen. Op 26 januari om precies 19.00 uur zwaaien overal in Friesland deuren open en worden er verhalen verteld. Pak deze winteravond aan om gezellig in een kring of rond het haardvuur een verhaal te delen. Een verhaal over een dierbaar voorwerp of een bezitting: een oude radio, een brief, een souvenir of heel iets anders. Grappig, ontroerend, sterk, in ieder geval heel speciaal jóuw verhaal.

DNALWD2018 (Vincent Runia) | DNALWD2018 wil de verhalen verzamelen van Iedereen die iets met Leeuwarden heeft. Geen écht DNA natuurlijk, maar iets dat te maken heeft met de stad of met jezelf .  Zo bouwen we met elkaar aan een verhaal van ons allemaal, en dat op www.dnalwd2108.nl wordt bewaard en daar – ook over heel veel jaren – kan worden teruggelezen.

FRIES MUSEUM (Tynke Boomsma) | M.C. Escher is een van de bekendste kunstenaars van Nederland, maar wat niet veel mensen weten, is dat hij uit Leeuwarden komt. Het Fries Museum brengt in 2018 een grootschalige tentoonstelling van zijn werk. Naast de reguliere workshops biedt het Fries Museum rondom de tentoonstelling een speciaal, aantrekkelijk arrangement voor zorg en welzijn.

GRIZE LOK (Luuk Eisema) | Bij Grize Lok wordt op basis van een met het zorghuis gekozen thema met bewoners, medewerkers, familie en vrijwilligers vanuit hun verhalen of inbrengen  een voorstelling gemaakt. Er zit altijd een film met interviews in de voorstelling. De voorstellingen zijn geschikt voor de hele familie en zijn openbaar, dus ook voor publiek van buiten.

DE FRIESE DANSDAGEN (Marlien Seinstra) | Dit festival bestaat uit diverse dansprojecten, waarvan in 2018 Sprookje zonder beperkingen er één is. Dansers met een fysieke of verstandelijke beperking  zetten samen met talentvolle dansers een artistieke productie neer. Inclusiedans maakt  dans voor iederéén mogelijk, door niet in beperkingen, maar in mogelijkheden te denken.

VITALITEITSALLIANTIE (Marije Plantinga) | De partners in de Vitaliteitsalliantie ondersteunen de inwoners van Fryslân bij vitaal leven. Want vitale mensen hebben meer plezier in hun werk en dagelijkse bezigheden, presteren beter en zijn minder vaak ziek. Met  activiteiten rondom de thema’s bewegen, voeding en (mentale) veerkracht wordt het voor de Friezen leuker en makkelijker om gezond te leven.

DE GRINS  (Anna Christien Piebenga) | De Grens is een Friese interactieve voorstelling – sprankelend, serieus en komisch – over de toekomst van Fryslân, onze taal en cultuur. Wat hebben we nog, wat verliezen wij en waar ligt de grens?  Stel dat we door de klimaatverandering moeten verhuizen: waarheen?  Naar Drenthe, naar België? Zijn we dan nog Friezen? Spreken we nog Fries?

STICHTING SMAAK (Marlies Juffersmans) | Stichting SMAAK vindt dat er in de kunstenwereld meer geluisterd mag worden naar de mening en de smaak van ouderen. Ouderen die in kunst geïnteresseerd zijn, hebben vaak een enorme bagage aan artistieke ontwikkeling en kennis. Dat is het uitgangspunt van Pop-up Museum SMAAK. Senioren stellen, onder professionele begeleiding, de collectie samen en geven rondleidingen.

KANSELARIJ CONCERTEN (Ed van Dijk) | Naast allerlei andere activiteiten en evenementen organiseert Art Connection maandelijks op de zondagnamiddag verrassende en verwarmende  concerten in De Kanselarij, Turfmarkt 11 in  Leeuwarden. De concerten zijn vrij toegankelijk. Door het repertoire en de locatie hebben de concerten voor iedereen – van beginnende tot geoefende luisteraar – iets moois in petto.

DE DANS DIVISIE (Marlien Seinstra) | Dans op recept biedt wekelijkse danslessen, onder begeleiding van een professionele dansdocent, voor mensen met Parkinson(isme).  In de lessen worden dans en muziek gebruikt om ontspannen en creatief te werken aan de conditie, spierkracht, flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie en evenwicht . Danservaring is niet nodig.

THEATER VEDER (Jeltsje de Boer) | Theater Veder is gespecialiseerd in de communicatie met kwetsbare doelgroepen en in het doorbreken van sociaal isolement. Tijdens de huiskamervoorstellingen wordt de doelgroep uitgedaagd tot het maken van wederzijds contact. Dit leidt tot mooie en bijzondere momenten. Ook biedt Veder theatervoorstellingen, workshops, trainingen en presentaties.

BELIBJE IT WER! (Douwkje Douma-Zijlstra) | Herinneringen aan vroeger kunnen door alle zintuigen worden opgeroepen: een geur, een voorwerp, een gevoel of een geluid. Bij herinneringen horen vaak mooie verhalen. Daarom zijn vijf themakoffers ontwikkeld, met een praktische instructiekaart.  Met de koffers komen niet alleen de verhalen weer tot leven, maar staan ook de verhalenvertellers in het licht.

STICHTING VIER HET LEVEN (Tjitske de Heij) | Een groeiend aantal (oudere) theaterliefhebbers ervaart drempels bij bezoek aan voorstellingen of concerten. Het zèlf  organiseren van een middag of avond uit en het regelen van tickets en vervoer is teveel gedoe. Voor alleengaande ouderen is dit een éxtra uitdaging. Stichting Vier het Leven neemt ouderen mee uit naar het theater!

CARE & CULTURE (Margreet Melman) | Stichting Care&Culture organiseert kunstzinnige dagbesteding voor kwetsbare ouderen. Daarbij staan een intergenerationele dialoog en (muzikaal dansante) ontmoetingen centraal. Ze doorbreken isolement en vergroten gelukservaringen, van jong tot oud. Iedereen is daarbij welkom: kinderen, zorgprofessionals, vrijwilligers, familie en niet-professionals.

LEEN EEN FRIES (Bernou Ozinga) | Via LeeneenFries kun je persoonlijke kennis en ervaringen delen én opdoen in kleinschalige ontmoetingen, zonder commercieel doel. Van lezingen en workshops tot muzikale bijeenkomsten en sportactiviteiten: op LeeneenFries.nl vind je de kennis, activiteit en Fries die je zoekt. Gevonden wat je zocht? Maak een afspraak en maak kennis! LeeneenFries.nl is een initiatief van de Friese Bibliotheken.

KRACHT VAN BELEVING (Jolanda Seinen) | Kracht van Beleving is een theaterbureau dat is gespecialiseerd in psychosociale thema’s. Professionele theatermakers dragen eraan bij dat de voorstellingen de toeschouwers raken, verbinden en inspireren. De acteurs zijn ervaringsdeskundig, werkzaam (geweest) in de zorg of kennen het thema vanuit familieperspectief.

De Cultuurmarkt is een initiatief van de LF2018 werkgroep Zorg&Welzijn met leden van Leeuwarden-Fryslân 2018, Keunstwurk, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en
Sport Fryslân.