It Bûtenboarterswykein 2022

Theater
Datum zaterdag 2 juli & zondag 3 juli 2022
Tijd 09:15 (zaterdag 2 juli) tot 13:00 (zondag 3 juli)
Locatie Camping De Omleiding, Feanwâlden
Voor wie Theaterdocenten, acteurs, regisseurs, scenografen, schrijvers enz. die werkzaam zijn in het (amateur) theaterveld van Fryslân

Keunstwurk & Iepen DoEk presenteren een bruisend weekend speciaal voor (semi-)professionals van álle leeftijden die werkzaam zijn in het (amateur) theaterveld van Fryslân! Bomvol masterclasses, netwerk, diverse activiteiten en met het nostalgische gevoel van het schoolkamp van vroeger.

Ben je werkzaam in het (amateur)theaterveld van Fryslân en op zoek naar mogelijkheden om jezelf bij te scholen, nieuwe inspiratie op te doen en wil je je netwerk verbreden? Wellicht nieuwe ideeën laten ontstaan of sparren met iemand over een idee wat je al hebt? En mis jij stiekem ook het ‘schoolkamp-gevoel’ van vroeger? 

It Bûtenboarterswykein heeft het allemaal in zich! Zo kun je onder andere masterclasses volgen van Enkidu Khaled (Scèneontwerp-methode – Theater Rotterdam, Kaai Theater Brussel) of Luc van Esch (Performen als spelhouding – Jakop Ahlbom Company), leer je andere professionals kennen die werkzaam zijn in het Friese (amateur)theaterveld, steken we in de avond het kampvuur aan, komen de voetjes wellicht van de vloer onder een prachtige sterrenhemel en ontwaken we de volgende ochtend met een heerlijke inspiratiesessie verdwalen van Anne Graswinckel én.. én.. én nog vele andere heerlijke activiteiten!

Een geheel verzorgd weekend (all-inclusive (vega), op je slaapzak/tentje na) met vooral een dosis nieuwe inspiratie om het nieuwe seizoen in te gaan. Meld je nu aan via de onderstaande aanmeldknop en verzeker jezelf van een (camping)plekje (Er is plek voor 30 en vol is vol).

Liever niet in een tentje?
Boek dan zelf een van de accommodaties die mogelijk nog beschikbaar zijn via De Omleiding. Klik daarvoor hier:  https://www.boerderijdeomleiding.nl/?page_id=867

Masterclasses en docenten

Masterclass: Working Method

Met Working Method nodigt Enkidu Khaled je uit om samen met hem het complexe proces van het vertellen van verhalen over een persoonlijke ervaring te analyseren en te vereenvoudigen. In vier eenvoudige stappen leidt hij ons/je  door een proces waarin herinnering, associatie en kleine fragmenten van ideeën een verhaal kunnen worden. Enkidu ontwierp Working Method als een combinatie van theatervoorstelling en workshop over verhalen vertellen, traumaverwerking en de rol van kunst in de maatschappij. Working Method is een kunsteducatief instrument om de communicatie tussen de groepsgenoten en hun omgeving te verbeteren en creatieve expressie te vergemakkelijken.

Bio Enkidu Khaled
Enkidu Khaled (geboren in Bagdad, 1985) is theatermaker en performer. Hij studeerde tot 2006 theater aan het Instituut voor Schone Kunsten van Bagdad. In 2008 moest hij Irak verlaten vanwege de opkomende oorlog.  Hij behaalde een masterdiploma theater aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Tijdens zijn studie aan het internationale theaterinstituut DasArts in Amsterdam (2014-2017), ontwikkelde hij de “Werkmethode” voor toneel en als een kunsteducatief instrument. Het toneelstuk won de “Big in Belgium” Award. Hij werd uitgenodigd om de “Werkmethode” te gebruiken in het kader van jeugd- en volwassenenonderwijs voor kunstprofessionele en niet-professionele groepen in Vlaanderen, Duitsland en Nederland. Khaled vestigde zich in België en creëerde verschillende internationaal erkende theaterproducties. Momenteel werkt hij als ‘artiest in associatie’ bij Toneelacademie Maastricht, zijn laatste theaterstuk “Bar by bar, night by night, story by story, onward”! ging 2021 in première.

Masterclass: Performen als spelhouding

In deze workshop wil Luc van Esch je graag handvatten bieden om ‘makend spelerschap’ te ontwikkelen en vorm te geven in scenes en beelden die we samen gaan maken, Dat doen we enerzijds door te kijken naar bestaande ‘scores’ van performances en deze opnieuw uit te voeren. Ook doen we dat door het maken van nieuw materiaal. Vanuit performance werken we door de dag heen naar meer theatraal materiaal.

Voor Luc van Esch komen in de mentaliteit rond het uitvoeren van performancekunst veel elementen samen die hem zowel als theatermaker als speler inspireren en voeden. Voor een belangrijk deel gaat dat voor hem over lichamelijkheid, over het lichamelijke aspect van het performen. Daarnaast gaat zijn fascinatie met betrekking tot performances ook over het geheel opgaan in het hier en nu.

Spelervaring is voor deze workshop geen vereiste. Wel dat je interesse hebt in fysiek werken.

Bio Luc van Esch
Luc van Esch is een theatermaker en fysiek speler die in 1996 afstudeerde aan de mimeschool  Amsterdam. Hij maakt deel uit van de Jakop Ahllbom Company als speler en als docent. Daarnaast is hij als vaste dramaturg betrokken bij circusgezelschap Tall Tales Company en regisseert uiteenlopende voorstellingen op freelance basis.

Contact