Menu
Mijn Keunstwurk

Module Regie | Basis beweging + mise-en-scène

Start dinsdag 14 januari 2020

De module Regie | Basis beweging + mise-en-scène speelt in op één van de belangrijkste bouwstenen van een theaterstuk: de mise-en-scène. Dat zijn alle bewegingen die de acteurs maken gedurende een stuk, al dan niet vastgelegd. Samen met docent Eelco Venema ga je je bezighouden met de vraag: hoe kom je tot een mise-en-scène en wat zijn de tools van een regisseur om zijn spelers daarin te coachen?

Daarbij wordt er ingespeeld op de viewpoints-training. Dat is een techniek afkomstig uit de dans die ook toegepast wordt in theater.

  • Het combineert elementen als stem, beweging.
  • Het functioneren als groep en bewustzijn van de ruimte.
  • Viewpoints traint samenspel, spontaniteit en intuïtief handelen.
  • Dé eigenschappen die het voor een acteur gemakkelijker maken om tot een geloofwaardige mise-en-scène te komen.

De beste manier om deze begrippen duidelijk te maken, is om ze uit te zoeken op de vloer! Eelco Venema gaat ervan uit dat een goede regisseur, geen goede acteur hoeft te zijn. Hij moet zelf ervaren hoe het is om op de vloer te staan, om te weten wat hij later van zijn spelers vraagt.

Daarom geldt voor elke les: trek gemakkelijke kleding aan! Dat hoeft geen sportkleding te zijn, maar in elk geval niet iets dat je in je beweging kan belemmeren.

De module wordt afgesloten met het uitreiken van je bewijs van deelname.

Opleiding regisseur in amateurtheater
Deze module is onderdeel van de 3-jarige opleiding regisseur in amateurtheater. Nieuwsgierig naar het totaalpakket? Lees meer over de opleiding regisseur in amateurtheater.