Menu
Mijn Keunstwurk

Uitreiking GERRIT BENNER prijs voor beeldende kunst 2019

Donderdag 12 september 2019

Op donderdag 12 september 2019 reikt de provincie Fryslân de GERRIT BENNER prijs uit. De GERRIT BENNER prijs is door de provincie Fryslân in leven geroepen om de aandacht voor de beeldende kunst te vergroten. De prijs wordt om de twee jaar door de Provincie Fryslân uitgereikt en toegekend door een onafhankelijke jury uit het werkveld. Keunstwurk verzorgt in overleg en samenwerking met de Provincie Fryslân en het Fries Museum de organisatie en uitvoering.

De prijs wordt dit jaar toegekend voor het werk dat de kunstenaar gedurende zijn/haar leven of loopbaan heeft voortgebracht, dus als oeuvreprijs. Het wordt daarmee de achtste keer dat deze prestigieuze prijs wordt uitgereikt. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van € 5.000,- en een oorkonde. Daarnaast stelt het Fries Museum een tentoonstelling samen van het werk van de winnende kunstenaar.

Kunst als vorm van individuele expressie heeft zich sinds de renaissance enorm ontwikkeld. Vooral in de laatste decennia maakt beeldende kunst – mede onder invloed van technische ontwikkelingen– geweldige veranderingen door.

Met de GERRIT BENNER prijs voor Beeldende Kunst wil de provincie impulsen geven aan in Fryslân wonende en werkende beeldende kunstenaars. Daarnaast kan de publiciteit rond de prijs bijdragen aan het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst bij een breed publiek.

Praktische informatie

Datum Donderdag 12 september 2019
Tijd Start 19.15 uur
Locatie Fries Museum, Wilhelminaplein 92, 8911 BS in Leeuwarden

 


Jury

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury uit het werkveld. De jury bestaat dit jaar uit:

  • Mariette Dölle, kunsthistoricus
  • Toos Arends, kunsthistoricus
  • Rudy Hodel, kunsthistoricus
  • Yasmijn Jarram, conservator bij GEM, het museum voor actuele kunst in Den Haag
  • Hans van Bentum, (inter)nationaal bekende kunstenaar

Over Gerrit Benner

De tweejaarlijkse provinciale GERRIT BENNER prijs is naar de schilder Gerrit Benner vernoemd. Gerrit Benner (1897-1981) is geboren in Leeuwarden. Hij was de beroemdste landschapsschilder van de 20e eeuw. Zijn werk is bekend in binnen- en buitenland en hij won veel belangrijke prijzen. De wereld die Benner schilderde was een dromerige sprookjeswereld met koeien, paarden, land, water en wolken. Hij was autodidact, opgeleid als huisschilder, maar ontwikkelde zich tot een kunstschilder van internationale allure. Werk van Gerrit Benner is te zien in het Fries Museum.