Menu
Mijn Keunstwurk

Blog 1e Lab bijeenkomst De Reis 2018 | ‘Wat doet u nu eigenlijk?’

Door:
Vera Mulder
Door:
Vera Mulder

Maandag 25 september vond de eerste Lab-bijeenkomst plaats van De Reis en Tijd voor Talent. Vera Mulder, maker van het Reisproject ‘Buiten de boot’, zette haar indrukken over het Lab op papier. Lees hier haar blog.

De eerste Lab bijeenkomst van De Reis 2018

Door: Vera Mulder
Datum: 29 september 2017

‘Wat doet u nu eigenlijk?’
‘Wat ik wil overdragen?’
‘Nee, wat u doet! Het dansen, de verhalen,  het is allemaal leuk, maar… wat DOET u?’

Het is deze vraag van een deelnemer aan Tijd voor Talent die me prikkelt. Na een workshop  over storytelling van Luuk Eisema stelt de man zijn vraag zo oprecht dat hij me aan het denken zet. Want ja… wat doen wij nu eigenlijk?

Zelf ben ik artistiek leider van Buiten de Boot, een community voorstelling voor mensen die -gekozen of ongekozen, zichtbaar of onzichtbaar- buiten de boot vallen. Ik brainstorm al maanden over thema’s, doelgroepen, werkwijzes, inspiratiebronnen en mijn persoonlijke noodzaak om dit project te dragen. Al zoekend, pratend, schrijvend, lezend, vragend èn antwoordend komen mijn productieleider Detsje IJkema en ik steeds dichterbij het verhaal dat wij willen vertellen met ons project.

Buiten de boot vallen zegt misschien wel meer over de omstanders dan over de buitenbeentjes zelf. Immers, zonder meningen en (voor)oordelen zou iedereen altijd gelijk zijn. Ik ontdek stukje bij beetje dat het leven een ontdekkingstocht is voor mensen van alle culturen, leeftijden, religies, moedertalen en ambities. Precies in die zoekende houding zijn we allemaal gelijk. En weet je wat? Al die verschillende zoektochten maken onze reis er alleen maar rijker op!

Tijdens de eerste lab bijeenkomst van De Reis zie ik veel nieuwe mensen. Allemaal gemotiveerd, enthousiast en vastberaden iets van hun droom, hun project, te maken. Zij, wij, willen de wereld een stukje mooier maken. Niet door te zeggen ‘zo moet het’ of ‘dit moet je vinden’, maar door ervaringen te creëren die anderen laten ervaren dat (samen)leven ook anders kan.

‘Wat is de grens?’, vraagt Sikko in zijn workshop ‘De Reis van de Held’. We denken na. Grenzen in tijd, in ruimte, in mensen, in daden, in… ‘Goed’, zegt Sikko, ‘stap dan nu over die grens heen! Een echte held vindt zijn eigen route en doet dingen die niemand verwacht. Weet welke vooroordelen je moet overwinnen in de buitenwereld, weet welke grenzen je hebt te overwinnen èn weet welke helpers je nabij zijn. Uiteindelijk levert dan ook jouw zoektocht nieuwe inzichten en ervaringen op die impact kunnen hebben in de wereld waar jij leeft.’.

Het antwoord van Luuk op de vraag van de man vat de avond -in mijn optiek- sluitend samen:  ‘Een goed project begint met authenticiteit. De kracht van wat wij doen, is het anker in onszelf. Pas als je jezelf kritisch durft te onderzoeken, kun je beginnen met het maken èn delen van kunst. Samen iets maken wat goed is, dàt verbindt’.

Ik kan niet anders dan me hier volledig bij aansluiten.

Vera Mulder

Vera Mulder (rechts; maker) en lDetsje IJkema (links; productieleider)
Contactpersonen
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Afke BrenninkmeijerAdviseur Dans
Werkdagen:di, wo
Telefoon:058 234 34 14