Menu
Mijn Keunstwurk

Terugblik conferentie amateurtheater ‘Challenging the local’

Door:
Door:

Van donderdag 18 tot zaterdag 20 oktober 2018 vindt de eerste Europese conferentie voor het amateurtheater in Friesland plaats. Onder de titel ‘challenging the local’ was het genieten van werksessies, lezingen, workshops en artistieke presentaties over de uitdagingen in het amateurtheater.

Werksessie ‘Amateur Theatre in Smaller European Countries’

Op donderdag 18 oktober start de conferentie met een werksessie ‘Amateur Theatre in Smaller European Countries’ onder leiding van STEP (Projects on European Theatre Systems) die onderzoek doet op het gebied van amateurtheater.*  Het doel van de sessie is om tot aanbevelingen te komen voor een onderzoeksagenda naar het amateurtheater in Europa.

Waar heeft de praktijk behoefte aan? Wat moet er onderzocht worden? En hoe kunnen onderzoek en praktijk daarin samenwerken? Dit leverde een levendige discussie op tussen theatermakers, studenten en onderzoekers met een waslijst aan suggesties, bijvoorbeeld over de waardering van het publiek. Beoordelen zij een amateurtheater-voorstelling op een andere manier dan een professionele theaterproductie?

* tevens onderdeel van de LKCA-conferentie
European Conference Sharing Arts & Heritage.

Lezingen van Europese theaterwetenschappers

Hoe staat het amateurtheater er in kleine landen in Europa voor? Theaterwetenschappers uit Zwitserland, IJsland, Estland en Malta (leden van STEP) geven hierover een lezing op vrijdag 19 oktober in de Stadsschouwburg De Harmonie. Hieruit blijkt dat het amateurtheater in deze landen voor veel gemeenschappelijke uitdagingen staat, zoals een teruglopende belangstelling bij de jeugd, problemen met financiering en gebrek aan kader (regisseurs en bestuursleden).

Malta is hierin bijzonder omdat daar minder onderscheid gemaakt wordt tussen amateur- en professioneel theater.

Malta

Theater Malta

IJsland

Workshops Europese theatermakers

Op zaterdag 20 oktober worden er vier workshops gegeven door regisseurs uit Zwitserland, IJsland, Malta en België aan regisseurs en spelers uit het amateurtheaterveld. Helaas kan Oliver Stein wegens familieomstandigheden niet aanwezig zijn. Deze workshop is overgenomen door Sean Buhagir uit Malta. De workshops hebben de nodige verdieping geboden en waren fysiek uitdagend voor de enthousiaste deelnemers.

Presentaties artistiek onderzoek

Op zaterdagavond maken we een tocht langs drie amateurtheatergezelschappen die elk een uitdaging van één van de landen als uitgangspunt hebben genomen voor een korte experimentele presentatie onder leiding van een student van de opleiding Docent Theater. Deze studenten worden daarbij gecoacht door professionele theatermakers Eelco Venema, Pieter Stellingwerf en Luuk Eisema.

Vriendenkring Britswerd/Wiuwert werkt aan de uitdaging van Estland, waar weinig waardering is voor het amateurtheater. De spelers laten zien hoe trots ze zijn op hun theaterbezigheden.

In Marssum werken de jongeren van OKK Marsum aan de uitdagingen van Malta, waar jongeren minder interesse in amateurtheater tonen. De spelers van Iepenloftspul Snakkerburen onderzoeken de invloed van sociale media en nieuwe technieken op amateurtheater.

Nagesprek

Na afloop van iedere voorstelling is er een kort nagesprek. Daaruit blijkt dat voor alle toneelverenigingen geldt dat deze manier van theatermaken nieuw voor ze is. Eerst een beetje spannend natuurlijk, maar uiteindelijk een verrijkende ervaring waarbij ze nieuwe dingen ontdekken over zichzelf en als speler.

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50