Menu
Mijn Keunstwurk

Training Productieleider meets De man dy’t hout dûnsje liet

Door:
Thillie Bremer
Door:
Thillie Bremer

Een belangrijk onderdeel van de Training Productieleider is het volgen van lesavonden en het vormgeven van je eigen producties, maar een net zo belangrijk onderdeel is het halen van tips en inspiratie uit de praktijk!

Om die reden brachten wij met de cursisten op 24 februari 2018 een bezoekje aan De man dy’t hout dûnsje liet. Dit project van Under de Toer in de Mariakerk in Mantgum is geïnspireerd op het houtsnijwerk van Hermannus Berkenbijl en koppelt een dans- en theatervoorstelling aan een heus houtsnijdersfestival: Dunsjend Hout.

Deze zaterdag in Mantgum bracht ons precies de inspiratie die we zochten: een lokaal festival en een theatervoorstelling waar professionals en vrijwilligers actief aan werkten. Zo’n productie kent een hoop verschillende elementen waar de cursisten op het moment zelf ook heel druk mee bezig zijn.

Eenmaal aangekomen in Mantgum lieten we de kans niet onbenut om een blik te werpen op de prachtig gemaakte houtwerken die te zien waren op het festival. Onder het genot van een Rikke Iel of een Broodje Baarch konden we de eerste vragen voor productieleidster Amarins Jansma, die we later op de avond mochten stellen, alvast voorbereiden. Hoe was dit festival tot stand gekomen? Waar liep de productieleider tegen aan?

Met een volle maag en nieuwsgierig naar het verhaal van Hermannus Berkenbijl gingen we naar het station van Mantgum. Daar werden we opgewacht door een verhalenverteller die ons de rijke geschiedenis van de Mariakerk in Mantgum bijbracht als voorbereiding op de voorstelling. We waren behoorlijk onder de indruk van het houtsnijwerk dat ook hier een belangrijke rol speelde, maar vergaten niet door onze productieleider-bril te kijken! Terwijl het verhaal zich voor onze ogen ontvouwde, vroegen wij ons af waar je rekening mee moet houden als je een voorstelling in een kerk produceert.

Ondergedompeld in verhalen en kennis over hoe je hout laat dansen, konden we na de voorstelling vragen stellen aan productieleider Amarins Jansma. De cursisten wilden van alles van haar weten. Hoe zag het team eruit en wat was de rolverdeling? Hoe hebben jullie de communicatie opgepakt? Hoe zag het financiële plaatje van deze productie eruit? Wat doe je met onverwachte uitdagingen? Amarins nam de tijd om alle vragen één voor één te beantwoorden.

Met een hoofd bomvol informatie gingen we weer naar huis. Het was een perfecte aanvulling op onze theoretische kennis, die goed van pas komt in de projecten waar we momenteel zelf aan werken.

Niet om het een of ander, maar wanneer mogen we weer?

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50