Mijn Keunstwurk

Twaalf stekjes

Titel
Twaalf stekjes
Omschrijving
13 bankjes die verhalen vertellen
Valt onder
Professionele kunst
Partners

Een ontmoeting tussen kunst en het landschap in Noordoost Fryslân.

Deborah Tienstra, Kristien Pilat, Martin Borchert, Stefan Damman, Sibe Jan Kramer, Nynke Rixt Jukema, Martijn Westphal, Sylvia Dijkstra, René Knip, Haiko Meijer, Paul Roncken, René Veenhuizen en Tejo Remy ontwierpen 12 bankjes die bezoekers uitnodigen om even tijd te nemen voor de omgeving en voor elkaar. De bankjes vertellen het verhaal van de locatie. In 2015 is het stekje van Sven Lamme hieraan toegevoegd.

13 bankjes die verhalen vertellen • 13 locaties in Fryslân • 14 kunstenaars • 13 landeigenaren • >65 Betrokken bewoners

“We leerden door Keunstwurk anders om ons heen te kijken. Hiermee is het hele concept van Stekjes tot stand gekomen”

Hoe kijkt Karin Sjoukes terug op het project Twaalf Stekjes?

Karin Sjoukes is Senior projectleider bij Landschapsbeheer Friesland.

Uitdagingen

Landschapsbeheer Friesland wil mensen het landschap in krijgen. Het project Stekjes, maar bijvoorbeeld ook het wandelpadennetwerk dragen bij aan de ontsluiting van het landschap.

Het idee voor het project Twaalf Stekjes ontstond bij de Fryske Fiersichten in 2006, toen inwoners ideeën inbrachten. Provincie Fryslân bracht Landschapsbeheer Friesland en Keunstwurk samen om dit idee te realiseren. Samen met Keunstwurk hebben we het idee opgepakt en breder gemaakt.

Hoe Keunstwurk heeft geholpen

In de beginfase van het project leerden we door Keunstwurk anders om ons heen te kijken. Hiermee kwam het hele concept van Stekjes tot stand. We wilden meer uit een plek halen dan een standaard huis-tuin-en-keuken bankje. Het vertellen van het verhaal van de locatie en de waardering van bewoners vormden belangrijke uitgangspunten.

Contacten Keunstwurk
Zonder de contacten van Keunstwurk met kunstenaars hadden we dit project niet kunnen doen. Keunstwurk hielp bij de opdrachtstelling en selectie van de kunstenaars. Met het uitzetten van een prijsvraag, het één op één selecteren van kunstenaars en door middel van een traject met masterclasses. Vanuit Landschapsbeheer Friesland maakten we een omschrijving van de locatie en het verhaal. Keunstwurk gaf deze informatie door aan de kunstenaar, die dit in het stekje verwerkte. We keken er vervolgens op toe dat de ontwerpen hufterproef waren en dat het onderhoud niet te veel zou gaan vragen.

Resultaten

De samenwerking met bewoners, landeigenaren en Keunstwurk heeft stekjes opgeleverd die kwaliteit toevoegen aan de plek. Omwonenden waarderen de manier waarop de stekjes tot stand zijn gekomen. We merken dat mensen trots zijn.

We krijgen ook regelmatig de vraag: ‘Kunnen wij ook zo’n stekje krijgen?’.

Hier gaan we dan als project mee aan de slag. In 2017 is een Stekje bij het Zodenhuis in Firdgum gerealiseerd en daarnaast zijn we bezig met het realiseren van een stekje bij de Bekhofschans in Oldeberkoop. Met de stekjes zorgen we er niet alleen voor dat mensen het landschap in gaan, oude verhalen blijven op deze manier verteld worden. Scholen gaan bijvoorbeeld naar het stekje bij Friesche Palen, waar kinderen het verhaal over de waterlinie van 350 jaar geleden verteld en verbeeld krijgen.

Impuls
Daarnaast brengen de stekjes een impuls voor de kunstenaars en het ontwerpklimaat in Fryslân. Eén van de stekjes is vanuit Fryslân naar San Fransisco gegaan. Het Stekje in de Overtuin is aangekocht door het San Fransisco Museum of Modern Art, waar het deel uitmaakt van de Dutch Design collectie. Toch hoeft Vijversburg de bankjes niet te missen. Twee blijven in Fryslân, één gaat naar San Francisco en de laatste stellen de ontwerpers tentoon in hun galerie in Washington.