Menu
Mijn Keunstwurk

Cultuur tijdens de coronacrisis: stand van zaken

Door de huidige lockdown zijn bijna alle protocollen opgeschort. Zodra er meer duidelijk wordt over wanneer en hoe er weer in de verschillende sectoren opgestart kan worden dan delen we dat hier.
- Laatste update 23-2-2021

Het coronavirus heeft tot dusver een enorme impact gehad op de culturele sector en dit zal helaas nog wel even zo blijven. Culturele organisaties, producenten, gezelschappen, zelfstandige ondernemers en kunstenaars hebben te maken gekregen met talloze maatregelen, die periodiek aangescherpt of versoepeld worden. Vertraagde producties, afgelastingen of beperkte openstellingen; de onzekere situatie maakt het uitermate lastig om ver in de toekomst te kijken en plannen te maken.

Om de sector en alle participanten in de cultuur te ondersteunen zijn er ook de nodige regelingen en steunpakketten beschikbaar gemaakt; zowel landelijk als regionaal, via overheden en fondsen. Daarnaast hebben vele organisaties en makers een creatieve vorm weten te geven aan hun werkzaamheden in coronatijd. Deze pagina biedt een overzicht, zowel voor inspiratie als ter informatie.

Toneelvereniging Rjucht en Sljucht

Inspiratie

Ook in tijden van lockdown en beperkende maatregelen blijft er behoefte aan cultuur en creatieve processen. Veel makers en organisaties hebben vindingrijke manieren gevonden om een deel van hun werk voort te zetten. Hieronder volgen enkele links naar ervaringen en initiatieven. Interessante aanvullingen? Mail ze ons, dan voegen we die hier toe!

  • Snak jij ook zo naar theater maken en spelen? Wat als we de beperkingen die het coronavirus ons al maandenlang oplegt zien als een kans? Als een uitdaging om toch theater te maken en spelen? OPENDOEK helpt je alvast op weg met deze online inspiratiegids.
  • Dertig landen vieren de kracht van theater een jaar na de corona-sluiting met de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn. Ook in De Lawei in Drachten zal deze bijzondere voorstelling spelen. Te zien op 13 maart 2021.
  • Een avontuurlijke en intieme live-ervaring bij jou voor de deur. Dat is Nacht, de nieuwe voorstelling van Tryater. In héél Friesland te zien en uiteraard corona-proof.
  • Originele dialogen die zich afspelen tussen twee mensen op een bankje. Dat is in de kern Het Bankje 2021. Een zomers en coronaproof theaterproject. Om dit te realiseren is de organisatie op zoek naar: schrijvers, acteurs en beeldende kunstenaars (m/v/x).
  • In de verhalenserie ‘Uit de amateurkunst‘ komen verschillende makers aan het woord, uit verschillende disciplines. Hoe gaan zij om met de maatregelen? Heeft het andere werkwijzen, andere inzichten opgeleverd?
  • Zorg jij voor wat beleving in de wintermaanden? Met de video-reeks ‘Dwars door de Winter‘ brengt Keunstwurk jouw kunst(en) bij de mensen thuis. Meedoen kan nog steeds!
  • Zin in een ‘intergalactisch hoorspel’? De Illustere Figuren hebben een mooie podcast-reeks gemaakt! Koptelefoon op en luisteren maar!
  • Nog meer luisteren? De Winterslaapwandeling i.s.m. Explore the North kun je nog  deze hele winter beluisteren!
Kunstwerkplaats Smoel, Ameland

Informatie

Corona: maatregelen, protocollen en tips

De maatregelen van de overheid zijn voor vele branches gevat of vertaald in protocollen. Op deze manier is het eenvoudiger om per organisatie te houden aan de regels door deze werkwijzen toe te passen. Onderstaande link geven meer informatie over de protocollen in het algemeen en de inhoudelijke werkwijzen per sector in het bijzonder.

(Bij een strenge lockdown zullen deze protocollen uiteraard –tijdelijk- niet van toepassing zijn!)

Corona: steunregelingen

De coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor de culturele sector, en dat zal voorlopig niet veranderen. Om de zwaarste klappen op te vangen zijn er de nodige financiële regelingen en tegemoetkomingen in het leven geroepen. Zowel landelijk als regionaal, en via overheden en (culturele) fondsen zijn er mogelijkheden tot steun.

Voor een compleet overzicht van alle steunregelingen die vanaf maart tot heden zijn ingevoerd heeft KunstLoc Brabant een pagina in het leven geroepen:

Provinciale regelingen

De provincie opent begin 2021 twee subsidieregelingen, te weten:

Gemeentelijke regelingen en info


Aanvullende handreiking

 

Corona en het jaarverslag
Om organisaties te helpen hun jaarverslag te schrijven en daarbij zo goed mogelijk de Governance Code Cultuur toe te passen, publiceerden we eerder een handreiking. Die hebben we nu aangevuld met tips en verplichtingen rondom corona. Er zijn dit jaar namelijk wat extra zaken die in verband met de crisis in het jaarverslag te dienen worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de vragen en voorwaarden die samengaan met eventuele ontvangen steun. Lees meer in de handreiking >

Bovenstaande links en informatie geven een overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot corona. Aanvullende suggesties of verbeteringen? Stuur ze naar communicatie@keunstwurk.nl.