Menu
Mijn Keunstwurk

Europese conferentie amateurtheater ‘Challenging the local’

Het amateurtheater in Fryslân kent een rijke traditie en is volop in beweging, maar kent ook de nodige uitdagingen. Hoe is dat in de rest van Europa? Van 17 t/m 21 oktober 2018 komen Europese theatermakers en theaterwetenschappers naar Leeuwarden voor de Europese conferentie amateurtheater ‘Challenging the local’. Ontmoet hen tijdens het programma vol inspirerende lezingen, workshops en presentaties over artistiek onderzoek.

Tijdens deze week ontstaat er op Europees niveau een unieke samenwerking tussen praktijk, onderwijs en wetenschap. Vanuit een gezamenlijk doel werken we áán een gezamenlijk doel: de toekomst van het amateurtheater. Let op: de voertaal is Engels.

Belangrijke vraagstellingen
Hoe zou het amateurtheater in Fryslân om kunnen gaan met de uitdagingen zoals het vinden van nieuwe bestuursleden, zorgen voor jonge aanwas of het vinden van voldoende middelen? En kampen toneelverenigingen in andere landen met dezelfde uitdagingen of lopen ze tegen andere dingen aan? Hoe kun je elkaar helpen en inspireren?

Programma

Donderdag 18 oktober 2018 Presentatie ‘Amateur Theatre in Smaller European Countries’
Vrijdag 19 oktober 2018 Lezingen van Europese theaterwetenschappers
Zaterdag 20 oktober 2018 Theaterworkshops van Europese theatermakers
Zaterdag 20 oktober 2018 Presentaties artistiek onderzoek op locatie

Vrijdag 19 oktober: lezingen van Europese theaterwetenschappers

Hoe staat het amateurtheater in andere Europese landen ervoor? Europese theaterwetenschappers vertellen hierover in korte lezingen met ruimte voor discussie.

Tijd Van 15.30 – 21.00 uur
Locatie Stadsschouwburg de Harmonie
Kosten diner € 17,50

Zaterdag 20 oktober: workshops van Europese theatermakers

Professionele theatermakers uit België, Malta, IJsland en Zwitserland geven workshops aan spelers, regisseurs en studenten uit het Fryske amateurtheaterveld.

Let op: de workshop ‘Authentiek acteren’ van Oliver Stein zit vol!

Tijd Van 10.00 – 12.00 uur en 13.00 – 15.00 uur (lunch tussen 12.00 – 13.00 uur)
Locatie Keunstwurk, Yn Blau, Wissesdwinger 1 in Leeuwarden
Kosten € 15,- inclusief lunch
Kledingvoorschrift Kleding waar je vrij in kunt bewegen (geen spijkerbroek)

Zaterdag 20 oktober: presentaties artistiek onderzoek toneelverenigingen

Toneelverenigingen in Fryslân werken van september t/m oktober aan een artistieke challenge. Deze challenge is ingediend door één van de internationale theaterwetenschappers. De challenge is een uitdaging waar het amateurtheater in dat specifieke land mee kampt. Hoe zou je hier door middel van artistiek onderzoek een reactie op kunnen geven of misschien een oplossing voor kunnen vinden? Hierbij werken ze samen met studenten van de opleiding Docent Theater en worden ze begeleid door Eelco Venema, Pieter Stellingwerf en Luuk Eisema.

Op zaterdag 20 oktober presenteren de drie verenigingen het resultaat van hun artistiek onderzoek en gaan zij hierover in gesprek met het publiek.

17.00 - 18.00 uur Britswert/Wiuwert - Presentatie Us Honk
18.00 - 19.00 uur Marssum - Diner in Nij Franjum
19.00 - 20.00 uur Marssum - Presentatie in Nij Franjum
20.30 - 21.30 uur Snakkerburen - Presentatie in het Praathûs
21.30 - 22.00 uur Snakkerburen - Borrel in het Praathûs
Kosten diner € 17,50

Donderdag 18 oktober: presentatie ‘Amateur Theatre in Smaller European Countries’

Europese theaterwetenschappers voeren een dialoogsessie over de mogelijkheden van internationaal vergelijkend onderzoek naar het functioneren van theater in de lokale context (tevens onderdeel van de LKCA-conferentie European Conference Sharing Arts & Heritage).

Chair: Antine Zijlstra (NHL Stenden University, the Netherlands).
Speakers: Anneli Saro (University of Tartu, Estonia), Andreas Kotte (University of Bern, Switzerland), Vicki Ann Cremona (University of Malta), Sigríður Lára Sigurjónsdóttir (University of Iceland) and representatives from the field (professionals and amateurs).

Tijd Van 15.15 – 16.45 uur
Locatie Stadsschouwburg de Harmonie

De Europese conferentie amateurtheater ‘Challenging the local’  is een samenwerking tussen STAF, NHL Stenden Docent Theater, Keunstwurk en het internationale netwerk STEP (Projects on European Theatre Systems).

Contactpersonen
Rozemarijn StrubbeAdviseur Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984
Luuk EisemaAdviseur Theater, Studieleider Regieopleiding
Werkdagen:di
Telefoon:058 234 34 42