Een gecertificeerde opleiding van drie jaar waarbij de cursist het Fryske én landelijke regiecertificaat ‘Regisseur in het Amateurtheater' ontvangt. Na afronding is de regisseur in staat om zelfstandig creatieve processen om te zetten in een toonaangevende voorstelling met amateurs. De opleiding is daarom heel geschikt voor inspirators en aanjagers van creatieve projecten in dorp of stad. De cursist ontwikkelt zichzelf in stressbestendigheid en leert beter samenwerken.
De onderdelen van de opleiding zijn ook in losse modules te volgen en gaat in september 2023 weer van start.
Het eerste jaar staat in het teken van spel, overdracht en dramaturgie-geschiedenis. Daarnaast ga je in de praktijk aan de slag met een korte regieopdracht. Het eerste jaar is tevens de korte regiecursus.
In het tweede jaar wordt er gewerkt aan regie-concepten en gaat de lesstof dieper in op de overdracht en begeleiding van (amateur)spelers. Daarnaast krijg je les van specialisten op het gebied van decor, kleding, geluid en licht. Je sluit het jaar af met een regieopdracht van +/- dertig minuten. Het tweede jaar staat gelijk aan het Fryske regiecertificaat.
In het derde jaar bekijken we welke aandachtspunten er nog zijn en wordt op basis daarvan een lespakket samengesteld. Als slotstuk werken we aan een avondvullende regie bij een vereniging in het noorden. De repetities en de voorstellingen worden bezocht en beoordeeld door een commissie en daarmee staat het derde jaar gelijk aan het landelijke certificaat.
De opleiding start in september 2023. De lesdagen vallen op de dinsdagavonden en één keer in de twee weken op donderdagavond. De presentaties vinden plaats in het weekend. De totale studie-inspanning ligt gemiddeld rond drie dagdelen per week (inclusief huiswerk). De schoolvakanties zijn op deze opleiding van toepassing.
Geen tijd voor de 3-jarige opleiding? De onderdelen van de opleiding regisseur amateurtheater zijn ook in losse modules te volgen. De modules voor 2023 zijn in de maak. Om alvast een idee te krijgen vind je hieronder de modules van het vorige 1e jaar.
De informatie op deze pagina kan nog gewijzigd worden.
Henk Roskammer (certificaat behaald in 2017) – Henk werkt al jarenlang als regisseur voor het jongerentheater in Harkema. Na het volgen van deze opleiding is hij ook meer volwassen groepen gaan regisseren en werkt daardoor nu provinciebreed.
Grytha Visser (certificaat behaald in 2013) – Grytha werkt regelmatig aan openluchtspelen in Friesland. Ze regisseert de jeugd van Shakespeare Theater Diever en ze geeft les op het voortgezet onderwijs in Groningen.
Caro Kroon (certificaat behaald in 2013) – Caro participeert in verschillende projecten van Leeuwarden–Fryslân 2018 zoals bijvoorbeeld De Reis en Tijd voor Talent. Ze is nu directeur van SPOONK in Leeuwarden.