Het puntje van een gaeuwe pen ist felste wapen dat ick ken
(Jacob Cats 1577-1660)
Op de gevel een pittige uitspraak van Jacob Cats, dichter en staatsman. De handgeschreven letter staat centraal in het atelier van Baukje Scheppink. Binnen is letter- en boekkunst te zien.
Boeken
Baukje schrijft boeken nog altijd met de hand. Voor de boekdrukkunst werd uitgevonden, werden alle boeken met de hand geschreven. Eén uniek exemplaar voor de boekkunstliefhebber. Is dat niet vreselijk kostbaar? “Het handgeschreven boek nooit goedkoop geweest. Uit de Middeleeuwen zijn er boeken bekend die voor de prijs van een herenwoning in de stad van eigenaar verwisselden… Zo duur zijn mijn boeken gelukkig niet. Het boek als kunstwerk is arbeidsintensief, maar heel persoonlijk en in prijs vergelijkbaar dan andere kunstvormen. Het is een heel bijzonder cadeau.”
Letters
“Ik schrijf overal letters op,” zegt Baukje, “op papier, leesbaar voor een oorkonde, of vrij en bijna abstract voor een tekst als kunstwerk. Op naamborden of deuren, op krijtborden of etalages, maar ook gegraveerd in glazen voorwerpen. ”De basis is de handgeschreven of getekende letter. In de uitvoering is in overleg van alles mogelijk. In haar atelier, dat vrij toegankelijk is, zijn veel voorbeelden te zien. Als de deur open is, zijn bezoekers welkom. “Ik ben ook weleens onderweg voor opdrachten op locatie, maar op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag ben ik er bijna altijd. Daarbuiten ben ik er ook vaak te vinden, maar wie niet voor niets wil komen, kan beter een afspraak maken.”
Cursussen en workshops
In haar atelier geeft Baukje, lerares Schoonschrijven, cursussen aan kleine groepen. Cursisten krijgen begeleiding bij zowel traditioneel kalligrafiewerk als eigentijdse letterkunst, maar de basis ligt altijd bij de traditie. “Wie geen traditie heeft, kan die ook niet loslaten in vrij werk”, zegt Baukje beslist.
Bij de samenstelling, vormgeving en drukwerkbegeleiding werk ik samen met de opdrachtgever aan een eindproduct. Afhankelijk van de opdrachtgever schrijf ik alles, iets of niets. Anders dan bij mijn handgeschreven boeken, altijd unica, is de vormgeving hier dienstbaar aan de inhoud. Opdrachtgevers zijn commissies die een herdenkingsboek willen samenstellen of families die een minibiografie van een overledene willen maken.
Als kalligraaf geef ik de handgeschreven letter vorm. Opgeleid als traditioneel kalligraaf maak ik oorkonden en formeel kalligrafiewerk, vaak met een eigentijdse twist. In mijn vrije werk staan de 26 letters van ons Latijnse alfabet centraal, mijn schrijftechnieken vinden hun wortels in alle schrijftradities. Zo maak ik gebruik van (spitse) penselen en rietpennen uit de Aziatische en Arabische tradities, de ganzenveren uit onze eigen geschiedenis en veel eigengemaakt schrijfgereedschap.