Menu
Mijn Keunstwurk

Geert Jan Kroon

Klassiek, Dirigent, Componist
Adres
Ferdinand Bolstraat 12
8932JP, Leeuwarden
Telefoon
0652730347
Website
gjkmusic.nl
E-mail
gjkmusic@gmail.com

Samenvatting

Ik ben Geert Jan Kroon (1981): een motivator, inspirator en creatieve optimist. Mijn doel is musici zo te inspireren dat zij het beste van zichzelf laten zien en meer.

In mijn werk als dirigent, componist en coach ga ik altijd uit van mogelijkheden; niet van beperkingen. Een dirigent schept de voorwaarden voor het maken van mooie muziek en vanuit die rol wil ik musici faciliteren om hun kwaliteiten en talenten zo in te zetten dat zij het hele orkest optillen.

Ik studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met een masteropleiding Muziekwetenschappen in Utrecht (diploma 2012). Sindsdien ontwikkelde ik mijn eigen stijl als dirigent, componist en muzikaal ondernemer. Het gedachtegoed van de dirigent Benjamin Zander heeft me daarbij geïnspireerd. Als artistiek leider van het project Lûd fan de Middelsee heb ik ervaren dat het mogelijk is 250 musici te motiveren 40 minuten lang een betoverend concert te geven in de buitenlucht.

Het motto van Lûd fan de Middelsee was ‘jezelf opnieuw uitvinden’, een leus die goed bij me past, want ik ben altijd op zoek naar verdieping, ontwikkeling en nieuwe ideeën om uit te proberen. Die passie wil ik ook aanwakkeren bij anderen. Als coach daag ik dirigenten, -componisten en musici uit om vanuit een ander perspectief naar hun eigen werk te kijken. Ik reik gereedschappen aan en zet deuren open naar nieuwe benaderingen.

Voor mijzelf doen zich nieuwe kansen voor door mijn studie naar composities aan het ArtEZ conservatorium. In mijn composities gebruik ik graag technieken uit de hedendaagse muziek die voor harmonieën, fanfares en brassbands minder gebruikelijk zijn. Hierdoor heeft mijn muziek een eigen geluid en is het toch toegankelijk voor het grote publiek.

Kort samengevat wil ik het beste halen uit mezelf, uit musici waar ik mee werk en wil ik collega’s inspireren met nieuwe invalshoeken. Maar bovenal wil ik mensen aansteken met mijn passie voor muziek. Of zoals Zander het verwoordt: succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen ziet.

Impressies
Those Gazing Eyes - compositie Video

Specialismen

Functie: Dirigent, Componist
Soort: HAFABRA, Symfonie orkesten, Koor, Overig
Doelgroep: Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Beperkten (lichamelijk e/o verstandelijk), Gemeenschappen (Community Art), Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Ouderen/senioren
Niveau: Professional
Beschikbaarheid: Coaching, Conceptontwikkeling, Het geven van workshops, Componeren, Repeteren van muziekstukken van derden, Jurering

Werkervaring

Naam organisatie: Verschillende muziekverenigingen
Plaats: Divers
Functie: Dirigent
Ik werk hier nog steeds: Ja
Omschrijving:

Als muzikaal leider wil ik het beste uit mijn team halen. Ik heb als doel musici te inspireren, onderwijzen en uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen. Om dit te bereiken denk ik in mogelijkheden, breng ik mijn passie over naar het orkest en publiek, en programmeer ik uitdagende muziek om mijn muzikanten te stimuleren.

Musici beschrijven me als enthousiast, creatief en een grote motivator. Ze zien me als goede communicator, docent en verbinder. Ik geloof oprecht dat focus op deze kwaliteiten en werkend vanuit een positie van inspiratie en positiviteit dat ik mijn ambities zal waarmaken.

Ben je op zoek naar een dirigent, invaller (dinsdagen zijn vrij) of een interim dirigent voor je ensemble? Neem contact met me op.

Ik werk samen of heb samengewerkt met de volgende orkesten: Flevo Brass Emmeloord, MV Harmonie Akkrum, CMV Jeduthun Oldemarkt, Zomer Orkest Nederland (2020/2021), Lûd fan de Middelsee (artistiek leider), Nootstroom Orchestra (assistent), Soli Brass Leeuwarden (assistent), De Bazuin Ureterp, De Bazuin de Wetering, Pro Rege Heerenveen, KZHM Zeist, Stadsfanfare Bolsward, Crescendo Steenwijk, MV Opnieuw Verenigd Blankenham, MFO Luttelgeest.

Naam organisatie: GJK Music
Plaats: Leeuwarden
Functie: Componist
Ik werk hier nog steeds: Ja
Omschrijving:

Ik ben sinds 2014 actief als componist en schrijf voor brassband, fanfare, harmonieorkest, maar ook voor koor en orkest. Ik werk nauw samen met Soli Brass Leeuwarden en was ik composer-in-residence bij de Tullis Russel Mills Band in 2019 tijdens hun 100-jarige jubileumjaar. Daarnaast heb ik samengewerkt met ensembles als de Swiss Army Brass Band, Carlton Main Frickley Colliery Band en CMV Oranje Grootegast.

Mijn muziek voor hafabra wordt uitgegeven door Tower Editions. Een aantal van mijn arrangementen en koormuziek worden uitgegeven bij Sonolize. De stukken zijn ook via mijn eigen webshop te bestellen: https://shop.gjkmusic.nl

Naam organisatie: CU Brass & 4BarsRest
Plaats: Divers
Functie: Muziekjournalist
Ik werk hier nog steeds: Ja
Omschrijving:

Als freelance muziekjournalist schreef ik interviews met componisten, beschrijvingen van werken en achtergrond artikelen.

Naam organisatie: GJK Music
Plaats: Leeuwarden
Functie: Coach
Ik werk hier nog steeds: Ja
Omschrijving:

Ik help jonge musici zich te ontwikkelen op het gebied van compositie en directie, maar ook in het gebruik van muzieknotatiesoftware zoals Sibelius of Dorico.

Opleidingen

Naam instituut: Universiteit van Utrecht
Niveau: MA Muziekwetenschap
Plaats: Utrecht
Specialisatie: Veertiende eeuwse polyfone muziek uit Frankrijk (Roman de Fauvel)
Naam instituut: Rijksuniversiteit Groningen
Niveau: BA Kunst, Cultuur en Media
Plaats: Groningen
Specialisatie: Marketing en Management, Muziek

Contactgegevens

Naam: Geert Jan Kroon
Adres: Ferdinand Bolstraat 12
Woonplaats: Leeuwarden
Postcode: 8932JP
Telefoon (werk): 0652730347
E-mail: gjkmusic@gmail.com
Website: gjkmusic.nl