Menu
Mijn Keunstwurk

Johannes Bosgra

Audiovisueel kunstenaar, Fotograaf, Film, Fotografie, Abstract, Figuratief
Adres
Rijksstraatweg, 139a
9254 DD, Hurdegaryp
Telefoon
0623123250
0511700200
Website
www.johannesbosgra.com
E-mail
johannes@johannesbosgra.com

Samenvatting

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Muziek is de kunstvorm met de hoogste abstractie en is in staat om emoties op de meest directe wijze over te brengen. Bosgra maakt op de meest desolate plekken verstilde landschappen om op directe wijze de diepe emoties over te brengen die klassieke muziek in hem oproept. In samenwerking met musici en ensembles zoals Philip Glass, Feico Deutekom, Ralph van Raat, Maarten van Veen en het DoelenEnsemble creëert hij gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. En Johannes Bosgra speelt zelf graag piano. Bosgra is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020.

Johannes Bosgra heeft een videowerk gemaakt van zijn Strepen serie voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. De minimalistische zeegezichten zijn door Bosgra exact afgestemd op de muziek van Glass, zodat de muzikale en beeldtaal gezamenlijk een audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld. De première was in januari 2020 tijdens tijdens het CD release concert van Philip Glass en Feico Deutekom hun nieuwe CD Musical Offering in de Melkweg Amsterdam. Een zeegezicht van Bosgra wordt gebruikt als album art. Het videowerk zal te zien zijn tijdens een tour langs concertzalen in Nederland in 2020 en 2021. Johannes Bosgra werkt op dit moment aan het videowerk Schönbergs Verklärte Nacht, dat in premiere zal gaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar in 2021.

Bosgra’s werk is internationaal tentoongesteld bij instellingen zoals: New World Symphony Hall, Miami; concertzaal De Doelen, Rotterdam; Tonhalle Düsseldorf, Düsseldorf; Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, De Melkweg Amsterdam, Meervaart Amsterdam. Zijn serie Bomen van Bosgra was te zien in een solopresentatie op de prestigieuze kunstroute Open Stal in Oldeberkoop en in een solo tentoonstelling in torenkasteel De Schierstins in 2019/2020.

In 2019 was Bosgra één van de drie winnaars van de finale van het talentontwikkelingsproject voor beeldend kunstenaars Verhalen in het Landschap, onderdeel van Culturele hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslân. Hij is winnaar van de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel 2020. Voor zijn nieuwe serie Murrmurations heeft hij veel prijzen ontvangen, o.a. de titel Natuurfotograaf van het jaar bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Verder heeft hij prijzen ontvangen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards, International Color Awards, Minimalist Photography Awards en de San Francisco Bay International Photography Awards.

Johannes Bosgra was voorzitter van het Hortus Festival voor kamermuziek en heeft bij het Noord Nederlands Orkest gewerkt.

Impressies
de Moanne - “De beammen fan Johannes Bosgra” door Aly van der Mark Pers en publicaties
Leeuwarder Courant - “Drie kunstenaars winnen solo-expositie” Pers en publicaties
Friesch Dagblad - “Videoprojectie van Johannes Bosgra in Miami en Rotterdam getoond” door Ruurd Walinga Pers en publicaties
Leeuwarder Courant - Familiegeschiedenis in 'Bomen van Bosgra' door Gitte Brugman Pers en publicaties
Leeuwarder Courant - "Philip Glass houdt van werk Burgumer fotograaf" Pers en publicaties
Leeuwarder Courant - "Friese fotografen in de (internationale) prijzen" Pers en publicaties
View on Cap-Bon-Ami, Quebec, Canada Kunstdossier
Echoes I, van de serie Echoes from another dimension Kunstdossier
Peripety I, van de serie Peripety Kunstdossier
Drieluik Noordzee, Ameland, van de serie Strepen Kunstdossier
Beach of Vikbukta, Vikbukta, Lofoten, Norway Kunstdossier
Video-installation Stripes for Philip Glass: Facades by Johannes Bosgra | Piano Feico Deutekom (Fragment 2:25 min.) Video

Specialismen

Specialisme: Audiovisueel kunstenaar, Fotograaf
Genre: Abstract, Figuratief
Niveau: Professional
Thema's: Milieu en ecologie, Muziek, Natuur en landschap
Werkgebied: Film, Fotografie
Beroepspraktijk: Werkt zowel vrij als in opdracht
Beschikbaarheid: Atelierbezoek, Het geven van lezingen, Het geven van workshops

Exposities

Titel: VERHALEN IN HET LANDSCHAP
Locatie: CAV-GEBOUW OLDEBERKOOP
Periode: 7 t/m 28 oktober 2018
Informatie:
Titel: SOLO-TENTOONSTELLING OP 48E EDITIE KUNSTROUTE OPEN STAL
Locatie: MFA Oldeberkoop, Willinge Prinsstraat 24, Oldeberkoop
Periode: 20 juli 2019 t/m 18 augustus 2019
Informatie:
Titel: SOLO-TENTOONSTELLING BOMEN VAN BOSGRA
Locatie: Torenkasteel de Schierstins, Haadstrjitte 1, Veenwouden
Periode: 9 november 2019 t/m 5 januari 2020
Informatie:

Contactgegevens

Naam: Johannes Bosgra
Adres: Rijksstraatweg, 139a
Woonplaats: Hurdegaryp
Postcode: 9254 DD
Telefoon (werk): 0511700200
Telefoon (mobiel): 0623123250
E-mail: johannes@johannesbosgra.com