Menu
Mijn Keunstwurk

De Kjellingen

De Kjellingen 17
Jaar
2010
Soort
Sculptuur
Materiaal
gepatineerd brons, rvs, beton
Toegankelijkheid
publiek
foto: hans jouta

De kunstenaar heeft een vorm ontworpen, die gelet op het gebouw, samenhang vertoont maar tevens contrasteert, waardoor beiden worden versterkt. De grillige golvende beweging die omhoog gaat, doorbreekt het lijnenspel van het gebouw, zodat het elkaar versterkt. Maar door de smalle basis en ranke vorm worden de karakteristieken van het gebouw niet aangetast.

De hoogte van de beelden verwijst  naar de hoge ligging van het gebied De Kjellingen. De vormen van het kunstwerken zijn een verwijzing naar de slagtanden van mammoeten die mogelijk in het gebied hebben geleefd. De personen bovenop het kunstwerk symboliseren de ouders die hun kinderen aan De Kjellingen toevertrouwen voor zorg, aandacht en begeleiding.

De naam ?De Kjellingen? is afkomstig uit het oude Fries. Zevenduizend jaar geleden gingen mensen deze ?Kjellingen? bewonen. Kjellingen waren een soort veilige plaatsen waar iedereen terecht kon om te schuilen tegen het hoge water. De naam is bedacht door mevrouw Timmermans uit Eastermar. Aan het hele project is ongeveer zeven jaar gewerkt.

 

 

Gemeente Tytsjerksteradiel
Postcode 9251 ZH
Plaats Eastermar
Status permanent
Opdrachtgever Gemeente Tytsjerksteradiel, Doarpsbelang Eastermar
Kunstenaar Hans Jouta