Menu
Mijn Keunstwurk

De Valom

Aan het fietspad tussen De Westereen en De Falom (knooppunt route 59>)
Jaar
2011
Soort
Sculptuur
Thema
historie, nijverheid en sport
Materiaal
kunststof en metaal
Toegankelijkheid
publiek

De Falomsterfeart werd in de 16de eeuw gegraven om overtollig water kwijt te raken en om turf af te kunnen voeren. Maar door de vaart konden het zoute water uit het brakke gebied ten oosten van denieuwe waterweg en het zoete water ten westen
vermengen. Om dit te voorkomen werd een overtoom of valom aangelegd.Het stekje biedt prachtig uitzicht over de Falomsterfeart en hetnatuurontwikkelingsgebied aan de overzijde.

Een fascinerende geschiedenis en een intrigerend mechanisme, waarvan alleen de naam nog over was. Ontwerper Martin Borchert was onmiddellijk geïnspireerd door de locatie en maakte het ontwerp ‘De Valom’, genoemd naar het vroege waterwerk, dat werd ingezet waar een sluis tekostbaar was, zoals in de arme Wouden.

Bij het zien van het rad waarmee de bootjes vroeger over de schans
werden getrokken, zag hij een omklapbankje voor zich. De uitwerking was
nog even puzzelen, maar leverde uiteindelijk dit sympathiek bankje op
waarop u als passant altijd droog kunt zitten.

 

Gemeente Dantumadiel
Plaats De Westereen / De Falom
Status permanent
Opdrachtgever Landschapsbeheer Friesland, Provinsje Fryslân
Opdracht informatie Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland hebben voor twaalf locaties in Noordoost- Friesland twaalf kunstenaars en ontwerpers bijzondere stekjes laten ontwerpen. Een stekje is een bankje om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen. Tussen mensen onderling en tussen mens en landschap. De locaties zijn samen met de bevolking gekozen.
Kunstenaar Martin Borchert