Menu
Mijn Keunstwurk

Huiskamer

Jaachpaad
Jaar
2011
Soort
Stekje
Materiaal
o.a.beton en metaal
Toegankelijkheid
publiek
Foto's: Carolijn Slottje

Tussen de oude zeedijk van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Dokkum en het Dokkumer Grootdiep ligt een groen strook die het decor vormt voor dit stekje. De oude dijk kronkelt nog door het landschap. Veel bochten in het Grootdiep werden in de 19de eeuw rechtgetrokken. In de Middeleeuwen werd dit gebied door vele overstromingen geteisterd. De dijk werd in die tijd niet gemeenschappelijk onderhouden. Landeigenaren waren verantwoordelijk voor hun eigen stukje dijk. Geen waterdicht systeem.

De ruimte tussen twee verkeersstromen in nodigt uit tot ontmoeting. Die uitnodiging heeft Martijn Westphal gematerialiseerd in ‘Huiskamer’: een huiselijk stekje waar interactie tussen binnenschippers, waterrecreanten, wandelaars en fietsers natuurlijk tot stand komt. De stoere omgeving vroeg wat Westphal betreft om een stoer materiaal. Daarin voorziet de rode baksteen. De ranke poten geven de bank en stoelen hun karakter van een interieurmeubel, waardoor de locatie in een huiskamer verandert. De ontwerper speelt graag met de wisselwerking tussen mens, omgeving en ontwerp. Daarbij zet hij vaak alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Al vrij snel naar de plaatsing viel het kunstwerk ten prooi aan vandalisme. In 2013 werd het gerestaureerd teruggeplaatst in een iets andere setting en meer ‘hufterproof’.

 

 

 

Gemeente Noardeast-Fryslân
Plaats Ee
Status permanent
Opdrachtgever Landschapsbeheer Friesland, Provincie Fryslân, Gemeente Dongeradeel
Opdracht informatie

Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland hebben voor twaalf locaties in Noordoost-Friesland twaalf kunstenaars en ontwerpers bijzondere stekjes laten ontwerpen. Een stekje is een bankje om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen.Tussen mensen onderling en tussen mensen landschap. De locaties zijn samen met de bevolking gekozen.

Kunstenaar Martijn Westphal