Menu
Mijn Keunstwurk

IJsfontein

Markt
Jaar
2019
Soort
Fontein
Materiaal
koper, koelleidingen, zonnepanelen, bomen
Toegankelijkheid
publiek
Markt

De vorm van de koperen fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd. Miljoenen jaren aan evolutie in de plantenwereld hebben de basis gelegd voor deze Fibonacci vorm die voor optimale schaduwwerking zorgt.

De IJsfontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en –patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. De fontein is speelbal van de natuurlijke elementen. De energie voor de fontein wordt via zonnepanelen opgewekt.

De fontein wordt omringd door bomen die rood kleuren in het najaar. De bomen verwijzen naar de martelaren van Bonifatius, die op zijn zendelingstocht bij Dokkum om het leven is gebracht.

Gemeente Noardeast-Fryslân
Plaats Dokkum
Status permanent
Opdrachtgever Provincie Fryslân
Opdracht informatie In het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 zijn in de elf steden van Fryslân fonteinen geplaatst. Ontworpen door elf kunstenaars van internationale faam. De fontein is technisch mogelijk gemaakt en uitgevoerd door Mannen van Staal.
Kunstenaar Birthe Leemeijer