Menu
Mijn Keunstwurk

Kleine Gerrit Keizer

Tjeerd Thijssenstraat tegenover Café Het Graauwe Paard
Jaar
2018
Soort
Standbeeld
Materiaal
brons
Toegankelijkheid
publiek

Gerrit Keizer (1874-1946) werd sinds zijn kindertijd, vanwege zijn lichaamslengte van 80 cm, op kermissen en in het variété te kijk gezet als bijzonderheid en natuurwonder.

Hij stond bekend als een innemend mens maar kon ook, als hij zich bespot voelde, fel van zich afbijten. Gecontracteerd door een impresario vertrekt hij zelfs naar Amerika. Dat gaat niet goed en zijn moeder haalt hem daar persoonlijk vandaan. Later trekt hij de wereld rond als zanger, muzikant en acrobaat. Op hoge leeftijd besluit hij uiteindelijk weer terug te keren naar zijn geboorteplaats Oude Bildtzijl.

Kunstenaar Hans Jouta vervaardigde het beeld, in een formaat dat ogenschijnlijk veel te klein is, maar de precieze lengte  van de ‘Klaine Keizer’  getrouw weergeeft.

Gemeente Waadhoeke
Plaats Oudebildzijl / Ouwe Syl
Status permanent
Opdrachtgever Gemeente Waadhoeke
Opdracht informatie Het standbeeld kon er komen dankzij het opgaan van gemeente het Bildt in fusieproduct Waadhoeke. Elk dorp kreeg bij wijze van afscheidsgeschenk 10.000 euro voor een kunstwerk. In Oudebildtzijl hoefden ze niet lang na te denken over de bestemming. Natuurlijk moest de ‘Klaine Keizer’ terug.
Kunstenaar Hans Jouta