Menu
Mijn Keunstwurk

Love

Stationsplein
Jaar
2017.2018
Soort
Fontein
Materiaal
Polyester
Toegankelijkheid
publiek

Jaume Plensa is al in het bidbook-stadium voor deelname aan 11Fountains benaderd. Hij bracht in augustus 2014 een eerste bezoek aan Leeuwarden waar hij de burgemeester, enkele wethouders en de directeur Stadsontwikkeling ontmoette. Het resulteerde in de uitnodiging aan de kunstenaar om mee te denken over de complete herinrichting van het gebied voor het station en daar de door hem te ontwerpen fontein een gezichtsbepalend onderdeel van te laten zijn.

Door Plensa reeds in de ontwikkelfase bij de stedelijke herinrichting te betrekken, is dit drukke en voorheen onoverzichtelijke gebied veranderd in een heldere, richtinggevende entree van de stad met als onontkoombare blikvanger Plensa’s fontein Love.

De fontein is zeven meter hoog en bestaat uit twee witte hoofden van een jongen en een meisje die op een ovaalvormig, zwart plateau rusten. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend maar hun ogen zijn gesloten. Beider gezichtsuitdrukkingen zijn sereen, bijna meditatief. „Ze dromen”, zegt Plensa. „Voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.”

Plensa kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ‘s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. „In Friesland”, zei hij, „komt het water uit de grond.” Om de kinderhoofden heen hangt daarom een twee meter hoge mistwolk waar de bezoeker in rond kan dwalen. Het gebied rondom de fontein nodigt uit tot zitten en rustig genieten van het stadsperk met z’n bloemen en oude bomen. Om vervolgens de mooie stad in te lopen.

Gemeente Leeuwarden
Plaats Leeuwarden
Status permanent
Opdrachtgever Provincie Fryslân
Opdracht informatie In het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 worden in de loop van het jaar in de elf steden van Fryslân fonteinen geplaatst. Ontworpen door elf kunstenaars van internationale faam.
Kunstenaar Jaume Plensa