Menu
Mijn Keunstwurk

Riisdaam

Rintjehoek, Westernieuwkruisland
Jaar
2011
Soort
Stekje
Materiaal
hout
Toegankelijkheid
publiek

De locatie ‘Rintjehoek’ ligt op de oude Lauwerszeedijk die is aangelegd tussen 1529 en 1542. De dijk markeert de grens tussen oud en nieuw ingepolderd land en biedt uitzicht op het Lauwersmeergebied.Vlakbij staat het Contributiehuisje, waarin het bestuur van het zeewerende Waterschap ‘Contributie Zeedijken Kollumerland en Nieuw-Kruisland’ vergaderde en de contributie inde van de dijkplichtigen. Bij storm werd het gebruiktvoor de dijkbewaking. Aan de voet van de dijk staat de vroegere dijksopzichterswoning.

Met veel plezier werken Kristien (Pilat&Pilat) en Deborah (Romte) al jaren samen. Hun ontwerp is een eerbetoon aan de slikwerkers die in weer en wind op het wad bij Kollumerpomp rijshoutdammen plaatsten, om vruchtbare landbouwgrond aan te winnen. De zes-en-en-halve meterlange bank vertelt hun verhaal. Letterlijk met een gedicht van Eppie Dam en in vorm, door de twee rechte rijen palen. Deze herinneren aan de rijshoutdammen, die hier en daar nog langs het Wad zijn terug te vinden.
De ‘Riisdaam’ is een stoer werk, gemaakt van duurzaam hout. Het stekje is van ver te zien in het nieuw aangewonnen landschap op de eeuwenoude dijk.

 

Gemeente Kollumerland
Plaats Kollumerpomp
Status permanent
Opdrachtgever Landschapsbeheer, Gemeente Kolummerland, Provincie Fryslân
Opdracht informatie Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland hebben voor twaalf locaties in Noordoost-Friesland twaalf kunstenaars en ontwerpers bijzondere stekjes laten ontwerpen. Een stekje is een bankje om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen. Tussen mensen onderling en tussen mensen landschap. De locaties zijn samen met de bevolking gekozen.