Menu
Mijn Keunstwurk

Woningnood

Plantsoen Oppenhuizerweg
Jaar
1956
Soort
Monument
Thema
Oorlog en verzet
Materiaal
Zandsteen
Toegankelijkheid
Publiek

Het beeld symboliseert de strijd tegen de naoorlogse woningnood en de samenwerking op dit gebied tussen de voormalige gemeente en particuliere bouwers. Het monument staat aan de rand van Tuindorp waar  bouwbedrijf Friso een voor toenmalige begrippen groot project van 340 woningen had gebouwd, naar ontwerp van architect Romke de Vries. Bij dit project werd in Sneek voor het eerst een combinatie van traditionele en moderne montagebouw toegepast, waardoor een belangrijke besparing op de bouwkosten werd verkregen.

De manier waarop de woningnood met dit plan werd bestreden – door een nieuwe vorm van samenwerking tussen de voormalige gemeente en particuliere bouwers – was toen uniek in Nederland. Ook de dank daarvoor heeft Friso met het schenken van het beeld willen uitdrukken. De kunstenaar beeldde de samenwerking uit door twee mensfiguren die op hun omhoog geheven handen samen een dak dragen.

Het opschrift aan de voorzijde van het voetstuk luidt ‘Volk in Nood, Eendracht Groot’. Dit opschrift herinnert aan de burgerzinlening waardoor de bouw mede gefinancierd kon worden.

 

Gemeente Súdwest Fryslân
Plaats Sneek
Status Permanent
Opdrachtgever Aannemingsmaatschappij Friso te Sneek