Menu
Mijn Keunstwurk

Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân 2018 – een terugblik

10 april 2018
Op woensdag 4 april 2018 heeft gedeputeerde Schier, tijdens een inspirerende middag over erfgoededucatie, de winnaar bekend gemaakt van Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân 2018. De eerste prijs ging naar Op Avontuur op Ameland van Stichting Amelander Musea, de tweede prijs was voor De Veerkieker van Stichting Stellingwarver Schrieversronte. Op het programma stond ook een presentatie van Naturalis, dat dit jaar de Museumeducatie Prijs won met het Verwonderpaspoort.

Eerste prijs – Op Avontuur op Ameland van de Amelander musea

Op Avontuur op Ameland leert de Amelander kinderen over het eiland. Voor het project ontving Stichting Amelander Musea de oorkonde voor Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân 2018 en een geldbedrag van € 500,-. Het geld willen ze gebruiken om de Ameland-lessen, die onderdeel uitmaken van Op Avontuur op Ameland, uit te breiden.

De jury over het project Op Avontuur op Ameland:

We vinden het mooi dat kinderen door middel van een verhaal over twee kinderen en hun opa worden meegenomen over het eiland. Inmiddels weten we dat ontdekkend en ontwikkelingsgericht leren ervoor zorgt dat er veel plezier wordt beleefd aan het leren. Daarnaast leidt het tot het beklijven van kennis en diepgaander begrip daarbij. Dit project heeft veel elementen van onderzoekend leren in zich en biedt bovenal veel gelegenheid voor de kinderen om zich te verbinden met hun eigen omgeving. Een van de juryleden, leerkracht / ICC’er zei: “Je ontkomt er niet aan”. Dit project beklijft omdat het structureel (maandelijks) een plekje heeft in het lesprogramma en dat het lesmateriaal eenvoudig uitvoerbaar is voor leerkrachten.

 

Wil je meer weten over dit project? Lees verder op www.opavontuuropameland.nl.

Tweede prijs – De Veerkieker van Stichting Stellingwarver Schrieversronte

De tweede prijs ging naar De Veerkieker; onderwijs gebaseerd op de thuisomgeving van kinderen in Stellingwerf. Stichting Stellingwarver Schrieversronte ontving een geldbedrag van € 250,- dat zij gaan inzetten bij het doorontwikkelen van het project.

Over het project De Veerkieker zei de jury:

De Veerkieker maakt erfgoed sprankelend en levendig door het aanbod van erfgoedinstellingen te verbinden met kunstdisciplines met behulp van kunstvakdocenten. Een mooie vondst is de koppeling van dans aan het beleven van het veen. Op dit moment is een er nog groot verschil tussen de projecten. Sommige projecten bieden veel kans voor beleving en ontdekkend leren. De jury hoopt dat de Stellingwarver Schrieversronte dit project verder gaat uitwerken en nog meer op zoek gaat naar de mogelijkheden voor kinderen om zich verbonden te voelen met hun omgeving.

 

Wil je meer weten over het project? Lees verder op www.deveerkieker.nl.

Presentatie Naturalis – Het Verwonderpaspoort

Yuri Matterman, Hoofd Educatie bij Naturalis in Leiden, liet zien hoe het Verwonderpaspoort kinderen uitnodigt tot belevenissen bij culturele instellingen in Leiden. Het Verwonderpaspoort won de Museumeducatie Prijs 2018.

Wil je meer weten over dit project? Ga dan naar www.verwonderpaspoort.nl.