Menu
Mijn Keunstwurk

BROEI, het Arcadia programma voor jonge makers is van start

3 juli 2021

Vrijdag 2 juli is het eerste project uit de programmering van Arcadia 2022 in Workum gepresenteerd. In Kultuerhús de Klameare deelden initiatiefnemers Tamara Schoppert en San Jonker hun plannen over BROEI met een geïnteresseerd publiek waaronder professionele cultuuraanbieders, cultuurmakers, bestuurders uit het amateurtheaterveld en natuurlijk een groep jonge makers.

De introductie werd abrupt onderbroken door Sil van Kalker (19) die speciaal voor dit moment zijn performance DISC had gemaakt: “Hugo de Jonge die zegt dat we net zo goed een cd’tje kunnen draaien in plaats van naar een concertzaal gaan, dan ben ik als theatermaker al bij voorbaat dood natuurlijk.” Bebloed en met meerdere cd’s die uit of in zijn lichaam staken, stormde hij de zaal in en barricadeerde de deur tegen ‘het monster’ dat hem achtervolgde. “In het theater zijn we veilig, in het theater zijn we veilig!”

Vervolgens namen vier jonge spelers van SWiT jeugdtheater, de gastvrouw van deze aftrap, het heft in handen. Zij kaarten het steeds stiller worden van de natuur aan. Op zoek naar geluiden van insecten, vogels en vissen namen ze de bezoekers mee over de terrassen aan de Merk, door een smalle steeg het Tillefonnepaad op om daar met elkaar midden in het weiland te constateren: “Hier is niets…”.

Terug in de Klameare lichten Schoppert en Jonker de plannen en mogelijkheden van BROEI toe. Tien producties kunnen ondersteund worden en tot maximaal €10.000,- aanvragen om van hun plannen professionele producties te maken.Voorwaarde is dat de jongeren zelf in the lead zijn. Het is hun idee, dat vorm krijgt met ondersteuning van professionals. Met als beloning een podium (in de breedste zin van het woord) tijdens Arcadia tussen 7 mei en 7 augustus 2022. “We zoeken de verhalen van de jongeren zelf. We willen hun kijk op de wereld vertalen in podiumkunstvormen zoals die ook bij hen passen. Dat kan van alles zijn en wat ons betreft het liefst een mix van vormen.” aldus Tamara Schoppert.

Inmiddels is er al belangstelling vanuit verschillende culturele organisaties om een BROEI project te ondersteunen of te adopteren. En het Jonge Harten Festival, het grootste jongerentheaterfestival van Nederland, zal één van de producties opnemen in hun programmering van 2022.

BROEI is bereikbaar via hun website voor iedereen die informatie wil of zich wil aanmelden met een idee of een concreet plan: www.broei.frl. Aanmelden kan tot 19 september aanstaande.

Contactpersoon
Romke Gabe DraaijerCultuurverbinder Theater & Dans
Werkdagen:wisselend