Menu
Mijn Keunstwurk

Met de bus naar Tryater en het Fries Museum

18 december 2014

Keunstwurk, Tryater, Fries Museum en Arriva bieden Friese basisschoolkinderen een bijzonder avontuur! Kinderen uit groep 7 en 8 reizen in een speciaal gereserveerde Arriva-bus af naar de Friese hoofdstad. In Leeuwarden krijgen ze de voorstelling Untsnapping nei it Fiere Easten van Tryater te zien en brengen ze een bezoek aan het Fries Museum. De eerste bus vertrekt op dinsdag 13 januari 2015.

Tryater
De voorstelling Untsnapping nei it Fiere Easten is een onderdeel van de jubileum-programmering van Tryater dat in 2015 vijftig jaar bestaat. De kinderen worden meegenomen naar Leeuwarden in de tijd van De Gouden Eeuw. Daar ontmoeten ze Hugo. Zijn vader wil graag dat hij een machtige rechter wordt aan het Hof van Friesland. Maar Hugo droomt over wat anders.

Fries Museum
Daarna gaan de kinderen naar het Fries Museum om in een rollenspel van alles te weten te komen over hoe een museum werkt en de verhalen achter alle verzamelingen van het Fries Museum. Wat is bijvoorbeeld typisch Fries? Wie vindt dat en waarom? En die Gouden Eeuw in Fryslân, wat is daar nog van te zien en ervaren? En wat heeft dat met de leerlingen te maken?

Arriva
Deze activiteiten zijn onderdeel van het podiumkunstenmenu Uurcultuur van Keunstwurk. Tussen januari en half april komen ruim 3500 kinderen naar Leeuwarden voor de voorstelling en een bezoek aan het museum. Arriva stelt twee bussen ter beschikking om de kinderen uit heel Fryslân naar Leeuwarden te laten komen. Op deze manier wil Arriva kinderen een positieve ervaring met het openbaar vervoer meegeven. Het is voor scholen steeds lastiger om vervoer te regelen om naar een voorstelling of een museum in Leeuwarden te gaan. Op deze manier wordt dit toch gestimuleerd, zodat alle kinderen in Fryslân de kans hebben om dit mee te maken.

Keunstwurk
De unieke samenwerking tussen genoemde partners maakt dat kinderen deze bijzondere ervaring kan worden geboden binnen het programma Uurcultuur. Keunstwurk zorgt er met Uurcultuur voor dat alle Friese basisschoolkinderen onder schooltijd professionele voorstelling.