Menu
Mijn Keunstwurk

Dit was het Cultuureducatiefestival 2022!

23 september 2022

Wat was het een mooie middag! Het Cultuureducatiefestival op donderdag 22 september in het Stationskwartier in Leeuwarden was een groot succes. De workshops waren volgeboekt en we hebben ruim 150 bezoekers kunnen inspireren met onze visie op betekenisvolle cultuureducatie.

Het festival werd geopend door Anne Graswinckel met een keynote over Ik, Wij, Wereld. Als je hier meer over wilt lezen, bestel dan De Verdwaalatlas. Deze staat vol nieuwsgierig makende onderzoeksvragen en inspiratie en tools over duurzaamheid in je eigen omgeving. Praktische opdrachten met een twist om met kinderen, jongeren, ouders, grootouders en de mienskip aan de slag te gaan. Geïnspireerd door de kunstenaars die Arcadia bevolken.

Tijdens de zes workshops hebben de bezoekers ervaren hoe cultuureducatie verbonden kan worden aan ‘Ik, Wij, Wereld’ en hoe de kunstenaarsmindset (anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken) daarbij ingezet kan worden. In de Verdwaalatlas lees je meer over de methodiek en hoe je deze kan inzetten.

Enkele reacties:

‘Ik heb het kind in mij gereanimeerd!’

‘We hebben net met z’n drieën in twintig minuten een nieuwe les bedacht.’

‘We gingen iets maken wat we door moesten geven. Voor sommige deelnemers was dat moeilijk, die willen verder met wat ze zelf gemaakt hadden. Hierdoor ontstond er een mooi gesprek over bezit en waarde en hergebruik.’

De workshops werden begeleid door Froukje Geerts, coördinator kennis en talentgedreven werken, en onze cultuurverbinders cultuureducatie: Heleen van der Peet, Trieneke Verbeek, Daniëlle van Peer, Wessel Spijkerman, Inger van Til en Eva Eggens. Ze zijn ons belangrijkste contact met de scholen. Ze inspireren, begeleiden, adviseren en dagen de school uit om (meer) plezier, kwaliteit en vernieuwing te brengen in het cultuuronderwijs.

De cultuurverbinders van de afdeling cultuureducatie zijn verdeeld over de regio’s in Friesland. Ze verbinden de (onderwijs)vraag van de school met kunst en cultuur en actuele, regionale thema’s. Dit doen ze samen met kunstencentra, kunstenaars en lokale culturele initiatieven. Hier lees je welke cultuurverbinder cultuureducatie in jouw regio werkt.

En dat de festivalruimtes er zo mooi uitzagen is te danken aan ontwerpers Ykje Hibma en Durk Kramer.

Foto's: Lucas Kemper
Anne Graswinckel Adviseur Innovatie a.graswinckel@keunstwurk.nl
Telefoon: 058 234 34 74