Menu
Mijn Keunstwurk

Subsidie voor programma De Donkerte van het Waddengebied

2 april 2020

Het programma De Donkerte van het Waddengebied heeft een subsidie van 1,5 miljoen toegekend gekregen van het Waddenfonds. Het programma voorziet in een brede aanpak voor de beleving en versterking van de duisternis voor het gehele waddenkustgebied inclusief de waddeneilanden, van Den Helder tot Delfzijl. Het programma is een stimulering voor duurzaam toerisme.

Keunstwurk is hierbij betrokken en zal als een van de partners ondersteuning en advies geven op het gebied van culturele of historische aspecten, gebruiken, rituelen en verhalen met betrekking tot duisternis. Ook is Keunstwurk betrokken bij ontwerpopgaven, bijvoorbeeld voor het deelproject Sleepwellness.

Het programma wordt aangestuurd door de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Friesland en Groningen, in samenwerking met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

In dit project zullen minimaal 15 nachttuinen gerealiseerd worden waar bezoekers nachtvlinders en andere nachtdieren kunnen spotten. Het hele jaar door zullen er activiteiten en beleefmomenten zijn, onder meer tijdens de Nachten van het Wad. Daarnaast zullen informatiepunten, voorlichtingsmaterialen en live webcambeelden ontwikkeld worden. Hierop kunnen kijkers dieren zien die ’s nachts actief zijn.

Keunstwurk staat ondertussen nog in de wachtstand voor een vergunning om de ontworpen Starbarn bij Zwarte Haan met een Nachttuin te gaan realiseren. Dit nachtbelevingsterrein sluit dan aan bij de verdere plannen in het Waddengebied en kan profiteren van uitwisselingen en bundeling van activiteiten, informatie en communicatie om te leren van de betekenis en waarde van duisternis.

Het Waddengebied is een van de weinige gebieden waar het nog echt donker is

Contactpersoon
Roelof KosterAdviseur Design en Creatieve Industrie
Werkdagen:wo, do, vr
Telefoon:058 234 34 54