Menu
Mijn Keunstwurk

Elmo Vermijs wint Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2019

7 oktober 2019

Elmo Verwijs van Studio Elmo Vermijs wint de provinciale designprijs met het ontwerp Gegrond. Een project over de Terschellinger polder in opdracht van het Oeral festival en Vogelbescherming Nederland.

Gedeputeerde Sietske Poepjes reikte vandaag de prijs van € 5.000 uit. Het ontwerp van Louise Cohen kreeg een eervolle vermelding van de adviescommissie voor het ontwerp Upcycle Collection, in samenwerking met Recycle Boulevard Omrin. De inzending ontvangt hiervoor € 500.

‘Gegrond’ is de titel voor twee werken Geluidsspiegel en Perspectief over de Terschellinger polder tijdens het Oerol Festival in 2018. Elmo Vermijs onderzocht met de weidevogel als graadmeter het welzijn van het eeuwenoude cultuurlandschap dat onder druk staat. Het resulteerde in een geluidsspiegel en de tentoonstelling voor 7.500 bezoekers. Daarbij stond de vraag centraal: wat is de toekomst van de Terschellinger polder en zijn gebruikers?

Zinnenprikkelend

De adviescommissie kende de prijs toe aan Elmo Vermijs omdat hij in dit gelaagde werk vrijwel alle facetten van het polderleven samengevoegd tot een leerzame, complexe en zinnenprikkelende ervaring. Door verschillende zintuigelijke waarnemingen worden bezoekers meegenomen in een reis naar verschillende verhalen. “Wat een ontdekking en belevenis kan dat zijn geweest voor de Oerol festivalganger,” aldus het rapport van de adviescommissie.

De adviescommissie bestond dit jaar uit Frederiek Bennema, Anne van der Zwaag, Hugo Engwerda, Peter Joore en Lambert Kamps.

Publieksprijs

Het ontwerp ‘Streken’ won de Leeuwarder Courant publiekprijs. Marc van Vliet ontving de prijs voor een honderd meter lange houten steigerconstructie die in 2015 op Oerol te zien was. Dit getijdenkunstwerk moet deel gaan uitmaken van Sense of Place.

Met de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving wil de provincie een impuls geven aan de belangstelling voor vormgeving in Fryslân.