Menu
Mijn Keunstwurk

fulkaan Simmer Akademy 2016

19 juli 2016

Meer dan 90 jonge muzikanten, dansers en acteurs werken deze zomer onder leiding van diverse topdocenten aan een bijzondere presentatie!

Na het succes van de eerste en tweede editie organiseert Keunstwurk van 22 tot en met 27 augustus 2016 opnieuw de fulkaan Simmer Akademy. Ook dit jaar in de inspirerende omgeving van De Lawei in Drachten. De week bestaat uit acht ateliers waarin jongeren aan de slag gaan met muziek, dans en theater. Meer dan 90 jongeren staan onder leiding van diverse topdocenten, dirigenten en solisten, waaronder het Syrène Saxofoonkwartet, het Broken Brass Ensemble en de finalisten van de X-factor Adlicious. Met deze zomerse fulkaan-activiteit worden jonge Friezen gestimuleerd om zich kunstzinnige te ontwikkelen. Tijdens de slotdag op zaterdag 27 augustus presenteren alle ateliers zich van 13.00 uur tot 18.00 uur aan het publiek in Schouwburg De Lawei in Drachten. Een kaartje hiervoor kost 10 euro en is verkrijgbaar via de website van De Lawei.   

Het Klank van Fryslân-atelier
De blazers in het Klank fan Fryslân-atelier zijn geselecteerd tijdens het provinciale solistenconcours De Klank fan Fryslân van de Organisatie Muziekverenigingen Fryslân (OMF). De jonge blazers werken tijdens de fulkaan Simmer Akademy in diverse ensembles en masterclasses. Dit atelier is onderdeel van de ROUTE Klank fan Fryslân, wat in samenwerking met de muziekfederaties en de Organisatie voor Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) is opgezet.

Smallingerland ROUTE
De Lawei heeft samen met fulkaan de Smallingerland Route opgezet. In deze route gaan muziekdocenten uit de regio Smallingerland en diverse gastdocenten met deelnemers aan het werk in een zang- en een slagwerk-atelier. Deelnemers uit het zang-atelier gaan onder andere aan het werk met het zangtrio Adlicious. Dit trio kreeg nationale bekendheid nadat in het vierde seizoen in de finale stonden van X-Factor. De slagwerkers kunnen aan de slag met jonge professionals van The Youth Percussion Pool en marimba virtuoos Tatiana Koleva.

Dans
In eerste instantie was fulkaan bedoeld voor jonge musici, maar nu wordt het project ook voorzichtig verbreed naar dans en theater. Dit jaar zijn dansers uitgenodigd om mee te doen aan de fulkaan Simmer Akademy en hun eigen talent verder te ontdekken en ontwikkelen! Onder leiding van een choreograaf én een theatermaker gaan de dansers werken aan het maken van theater vanuit dans. Daarbij gaan ze werken met talenten uit de andere podiumkunst-disciplines.

Het multidisciplinaire Jong Geleerd-atelier
In het multidisciplinaire Jong Geleerd-atelier gaan de jongeren het fenomeen passie kunstzinnig onderzoeken. Alle deelnemers komen uit het rubriek: “Jong Geleerd”, de wekelijkse serie in de cultuurbijlage van het Friesch Dagblad. Het atelier staat onder leiding van Kees van der Meer en Maartje Ghijsen. Van der Meer is musicus, componist en docent muziek aan het Prins Claus conservatorium van Groningen. Ghijsen is docent en regisseur bij Toneelgroep Amsterdam en heeft een eigen theatergezelschap waarmee ze grootschalige community voorstellingen maakt.

Cross-over programma
Tijdens de fulkaan Simmer Akademy werken alle 8 ateliers ook samen in een uitdagend cross-over programma. Hiervoor hebben we het Broken Brass Ensemble, Sytze Pruiksma en de Noordpool Troupe voor uitgenodigd.

Broken Brass Ensemble
De jongens van het Broken Brass Ensemble zullen alle deelnemers wakker schudden op de maandag. Broken Brass Ensemble dat een onweerstaanbare injectie geeft aan de New Orleans marchingbandsound. De band mixt de traditionele New Orleans brass met hiphop-, funk-, jazz- en Balkaninvloeden en maakt met deze eclectische sound furore in binnen- en buitenland. De band zet iedere zaal en ieder festival op zijn kop: North Sea Jazz, Into the Great Wide Open, Paradiso, Oerol, Vera Groningen, Eurosonic/Noorderslag en meer.

Sytze Pruiksma
Sytze Pruiksma is een componist, geluidskunstenaar en vogelaar uit Weidum. Zijn speelstijl kenmerkt zich door de nadruk op klankkleur, geïnspireerd op landschappen, natuur en vogels. Door samenwerking met anderen te zoeken, wil hij in zijn werk muziek, beeldende kunst en poëzie elkaar laten versterken.

Noordpool Troupe
Reinout Douma, dirigent en oprichter van het Noordpool Orkest, gaat met gevorderde talenten aan de slag in de Noordpool Troupe, het kleine zusje van het Noordpool Orkest. In de Troupe gaan blazers, slagwerkers en zangers werken aan de timing en stijlen van de lichte muziek.