Honderden theatervoorstellingen voor het basisonderwijs. Meer dan dertigduizend schoolkinderen kunnen de komende vier maanden genieten van professionele voorstellingen op school in het kader van Uurcultuur, het podiumkunstenmenu van Keunstwurk. Doordat Keunstwurk de scholen bundelt, is het voor artiesten interessant om een serie voorstellingen in Fryslân te komen spelen en zo krijgen kinderen de kans om bijzondere voorstellingen dichtbij, in de eigen omgeving te zien.
Inspelen op behoeften school
Steeds meer scholen beschikken over een cultuurcoördinator welke een programma samenstelt voor de school. “Het is daarom belangrijk om met de keuze van de voorstelling aan te kunnen sluiten bij de wensen van leerkrachten”, vertelt Daniëlle van Peer, projectleider Uurcultuur. Van Peer scout de voorstellingen door heel Nederland en maakt vervolgens afspraken met de theatergezelschappen om een serie voorstellingen mogelijk te maken. ,,Uiteraard kijk ik ook of een voorstelling goed aansluit op de beleving van de kinderen.’’
Afgelopen schooljaar speelde de voorstelling Jongen en Yo door Andy Ninvalle. Een leerkracht zei hierover: “het was niet alleen vermaak maar ook educatief, een echte aanrader!” ,,Zo’n voorstelling plaats ik natuurlijk nog een seizoen in het programma van Uurcultuur voor de andere helft van Fryslân zodat alle kinderen en leerkrachten kunnen genieten van deze bijzondere voorstelling.’’
Lesmateriaal
Een andere voorstelling van dit jaar is NEST voor de kleuters. In dit stuk vinden twee ooievaars een vreemde vogel in hun nest, namelijk een mensenkind. De voorstelling duikt in de belevingswereld van kleuters: bij welke ouders hoort dit lammetje? En deze rups? Wat gebeurt er als er gezinsuitbreiding komt? Met het lesmateriaal dat bij elke voorstelling hoort kunnen leerkrachten de kinderen goed voorbereiden op een bezoek aan het theater. Het lesmateriaal biedt ook suggesties voor inhoudelijke verwerking na afloop van de voorstelling.
Uurcultuur
Het project laat kinderen onder schooltijd kennis maken met verschillende vormen van podiumkunsten zoals toneel-, dans-, vertel-, poppen- en muziekvoorstellingen. Er wordt in het project onder andere samengewerkt met Tryater zodat kinderen ook Friestalige voorstellingen zien.
Het project Uurcultuur wordt gefinancierd door een bijdrage van de scholen, gemeenten en de provincie Fryslân.