Menu
Mijn Keunstwurk

De Grote Reis toert door Fryslân

13 maart 2014

Dit voorjaar toert een erg bijzondere bus langs Friese basisscholen. Het is een oude lijnbus met interieur op kinderformaat, waarin kinderen van vier tot zeven jaar op reis gaan. De bus rijdt echt, maar na het avontuur blijkt dat hij helemaal niet van z’n plek is geweest! Deze bijzondere voorstelling is een project van theatermaakster Judith Nab. Ze toert met de bus door heel Europa. Keunstwurk is erin geslaagd deze bijzondere voorstelling naar Fryslân te halen, in het kader van het podiumkunstenmenu Uurcultuur. 

Kwaliteit
Keunstwurk zorgt er met Uurcultuur voor dat bijna alle Friese basisschoolkinderen onder schooltijd professionele voorstellingen zien. Bij het samenstellen van Uurcultuur probeert Keunstwurk landelijke professionele voorstellingen naar Friese basisscholen te brengen. De Grote Reis van Judith Nab is hier een perfect voorbeeld van.

De Grote Reis
In april en mei toert De Grote Reis langs verschillende Friese basisscholen. In vijfendertig minuten maken kinderen in de bus een wereldreis: over bergen en dalen, door smalle tunnels en donkere bossen in de nacht en zelfs langs de bodem van de oceaan.

Theatermaakster Judith Nab liet zich bij deze voorstelling inspireren door een reis die ze als kind samen met haar ouders en broers maakte. Ze hoefde een half jaar niet naar school en reisde door Europa en Noord Afrika. Voor deze theatrale installatie maakte Nab samen met haar vader landschapstekeningen van meer dan tientallen meters lang, mixte dit met animaties en filmde het in stop-motion als langstrekkende beelden.

De Grote Reis is oorspronkelijk gemaakt voor theaterhuis Het Paleis in Antwerpen. Het was zo’n succes dat de voorstelling nu door heel Europa toert. Inmiddels hebben 20.000 kinderen de voorstelling al gezien. De reacties zijn lovend, zo blijkt onder meer uit een recensie van de Duitse krant Neue Presse Hannover: “Alles is heel, heel liefdevol geanimeerd, vormgegeven en samengesteld, het is een grandioze gevoelsbioscoop voor de kleintjes”.

Tryater
Als aanvulling op de voorstelling heeft Tryater voor de scholen een speciaal lespakket gemaakt over reizen. Tryater is overigens ook voor het volgende schooljaar de samenwerking met Judith Nab aangegaan bij een nieuw project voor basisschoolleerlingen. Hiervoor wordt in de theaterzaal van Tryater een speciale theaterinstallatie gemaakt.