Menu
Mijn Keunstwurk

‘GRUTSK’ zet Leeuwarden op zijn kop!

12 juni 2018

Meer dan 2018 amateurmuzikanten, -dansers en -zangers zetten op 30 juni de binnenstad van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden volledig op z’n kop.
‘Grutsk’ is een gratis megafestival met optredens van tientallen Friese showkorpsen, fanfares, koren, dansgroepen en artiesten. Tijdens de grote avondshow zijn er optredens van Elske DeWall, vioolensemble Fuse, een mallet-ensemble van zo’n 60 muzikanten, top-brassbands en showorkesten, het NNJO en Iris Kroes.

Grutsk biedt het enorme scala aan Friese amateurverenigingen een fantastisch podium.

 

PROGRAMMA

Muziek op diverse podia en door de binnenstad

Binnenstad: 10:00 – 17:30
Optredens van de tientallen verenigingen door het hele centrum van Leeuwarden. Orkesten, fanfares, ensembles en koren laten van zich horen op podia in de Prinsentuin, Mata Hariplein, Gouverneursplein, Waagplein en het Wilhelminaplein (hoofdpodium).

Drumbattles

Wilhelminaplein: 12.30, 14:15 en 16.00
Op het Wilhelminaplein is een spectaculaire Vancore Drumbattle met zes slagwerkgroepen. Dit zijn demonstraties van slagwerk-units naar Amerikaans voorbeeld.

Showoptredens (Taptoe Leeuwarden)

Oldehoofsterkerkhof: 14.00 – 16.45
Taptoe Leeuwarden keert voor één keer terug op de plek waar het allemaal begon. Tijdens deze gratis taptoe zijn er showoptredens van de Graham Lowlanders, Jong Pasveer, Takostu Stiens, Jeugdkorps Takostu, Jong Advendo, Sternse Slotlanders en Advendo Sneek en een finale met medewerking van Pasveerkorps.

Streetparade, vaandel- en vlaggenmarsen

Hele binnenstad: 18:00 – 19:00
Door de stad trekken vijf thema-optochten op verschillende routes met het Wilhelminaplein als eindpunt. Marching- en showbands verzorgen een grote street- en showparade in het centrum. Tegelijkertijd laten mars- en muziekkorpsen tijdens ‘Living History’ zien waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen. Ook meerdere koren lopen in een optocht door de binnenstad.

Spectaculaire avondshow

Wilhelminaplein: 19:00 – 23:00
Een knallende afsluiter waarbij duidelijk wordt hoeveel kwaliteit er in de noordelijke amateurverenigingen rondloopt en waar dat talent toe kan leiden. Meervoudig landskampioen Brassband De Bazuin treedt op met Iris Kroes, terwijl meer dan zestig muzikanten van Friese malletbands en later ook Brassband Soli Brass een crossover doen met Elske DeWall. De verschillende parades krijgen het podium en het Noord Nederlands Jeugd Orkest treedt op met vioolensemble Fuse, bekend als huisorkest van tv-programma Podium Witteman.

Afterparty

Neushoorn: 23:00 – 03:30
Alle deelnemers en het publiek genieten kunnen genieten van Sambaband Almondegas (Leeuwarden), T-Brass (Sneek) en de Friese coverband Mailbox!

Grutsk is een onderdeel van Never Ending Orchestra (NEO). De organisatie bundelt de krachten met City Proms. Zo vindt een groot deel van het programma plaats op het City Proms podium.

   

De organisatie van Grutsk is in handen van de Friese muziekbond OMF en de stichting Proud Event (bekend van Proud on Stage: de opvolger in het theater van Taptoe Leeuwarden).