Menu
Mijn Keunstwurk

Het ‘nieuwe normaal’ | Regels en adviezen

3 juni 2020

Voorzichtig en stap voor stap kunnen we weer toewerken naar een ‘nieuwe’ normale situatie. Activiteiten kunnen worden hervat, musea en podia mogen weer open en lessen kunnen weer worden gegeven. Wel zal alles in fases en volgens protocollen worden hervat, met de richtlijnen van het RIVM als basis. 

Je vindt hier een compact overzicht van de ontwikkelingen, meest relevante protocollen, richtlijnen en adviezen. De Rijksoverheid heeft een algemeen document uitgegeven over hoe we moeten omgaan met protocollen, wat de 1.5-meterregel betekent voor organisaties en hoe de richtlijnen worden getoetst.

Cultuureducatie en cultuurparticipatie

  • Per 1 juni vanaf 12.00 uur mogen muziekscholen en centra voor de kunsten weer open, onder de voorwaarde van een maximumaantal van 30 personen per gebouw. Daarbij moet er 1,5 meter afstand gehouden worden.
  • Voor zowel individuele lessen als groepslessen heeft Cultuurconnectie het Protocol verantwoord naar een les/cursus/training (sector cultuureducatie en -participatie) gepubliceerd. Naast muziekscholen, centra voor de kunsten en volksuniversiteiten kunnen ook andere cultuureducatie- en amateurkunstverenigingen gebruikmaken van dit protocol.
  • Daarnaast heeft de ‘Werkgroep branchespecifieke aanvulling op het protocol’ branchespecifieke aanvullende richtlijnen op het protocol samengesteld.
  • Op 8 juni 2020 heeft het ministerie van Economische Zaken goedkeuring verleend aan het protocol voor het hervatten van de activiteiten voor muziekverenigingen (blazers). Voor het omvangrijke overzicht van richtlijnen en adviezen verwijzen wij naar het protocol op de site van de KNMO zelf: https://www.knmo.nl/wp-content/uploads/2020/06/Protocoldef-opgemaakt.pdf
  • Voor zangkoren zijn er nu nog geen eenduidige richtlijnen vanuit de rijksoverheid. Voor koren wordt geadviseerd aanvullend advies van medisch experts af te wachten, voordat zij hun activiteiten weer oppakken. Houd daarbij de pagina ‘Veelgestelde vragen over coronavirus en cultuur’ van de RIVM in de gaten. Heb je behoefte aan meer wetenschappelijk onderbouwde informatie omtrent de verspreidingsrisico’s van het virus in relatie met muziek maken? Neem dan een kijkje op de site van VirMus.

Suggesties?
Heb je aanvullende suggesties? Stuur ze naar communicatie@keunstwurk.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Keunstwurk via stipe@keunstwurk.nl. Wij proberen je zo goed mogelijk door te verwijzen naar instanties of personen die je het beste verder kunnen helpen.

Contactpersoon
Judith BaarsmaAdviseur Stipe en beeldende kunst
Werkdagen:di, wo, do
Telefoon:06 48497086