Menu
Mijn Keunstwurk

Informatie Uurcultuur

14 november 2016

Keunstwurk zorgt er met Uurcultuur voor dat bijna alle Friese basisschoolkinderen, onder schooltijd, professionele voorstellingen kunnen zien. Uiteenlopend van toneel-, dans-, vertel-, poppen- en muziektheatervoorstellingen. Deze formule is al jarenlang erg succesvol.

Uurcultuur staat voor jeugdvoorstellingen van hoog professioneel niveau, waarvan zowel kinderen als leerkrachten een impuls krijgen. De voorstellingen worden ieder schooljaar van januari tot mei gespeeld. Ongeveer dertigduizend schoolkinderen genieten van één van de honderden voorstellingen!

Samenwerking
Doordat Keunstwurk de scholen bundelt en veel voorstellingen kan boeken, is het voor artiesten interessant om een serie voorstellingen in Fryslân te komen spelen. Kinderen krijgen zo de kans om bijzondere voorstellingen dichtbij, in de eigen omgeving, te zien. De hoogste klassen brengen een bezoek aan de schouwburg. Daar waar mogelijk werkt Keunstwurk samen met regionale kunstencentra, zodat een voorstelling inhoudelijk aansluit bij actualiteiten uit die regio.

Lesmateriaal
Naast het organiseren van de voorstellingen zorgt Keunstwurk voor lesmateriaal als aanvulling op de voorstellingen. Dit lesmateriaal is door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Docenten in het basisonderwijs vinden de educatieve waarde van een stuk van groot belang. Het biedt hen handvatten om bepaalde vraagstukken te bespreken. Hier speelt Keunstwurk op in door bijpassend digitaal lesmateriaal bij elke voorstelling aan te bieden.

Scouting voorstellingen
Tijdens de zoektocht naar geschikte voorstellingen bezoekt Keunstwurk vele landelijke en regionale voorstellingen. “Ik zoek voorstellingen die qua inhoud interessant zijn voor leerkrachten en qua beleving passen bij de doelgroep” zegt Daniëlle van Peer, projectleider Uurcultuur. Zij scout de voorstellingen door heel Nederland en maakt vervolgens afspraken met de theatergezelschappen om een serie voorstellingen mogelijk te maken.

Het project Uurcultuur wordt gefinancierd door een bijdrage van de scholen en de gemeenten. Voor een overzicht van de voorstellingen, speeldata en speellocaties kijk hier.