Menu
Mijn Keunstwurk

Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum winnaar Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving

16 december 2021

Het Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum heeft de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving gewonnen. Gefeliciteerd! Het winnende ontwerpteam heeft in opdracht van Stichting Terp Hegebeintum de inrichting ontworpen voor een expositie in het nieuwe bezoekerscentrum op de hoogste terp van Fryslân. Zij ontvangen samen met de opdrachtgever Stichting Terp Hegebeintum een bedrag van € 5.000,- en een oorkonde.

Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft de prijs uitgereikt aan het inrichtingsteam bestaande uit Babke Dekker (Hofmeijer Dekker Ontwerpers), Johan van Gent (Stichting Erfgoed & Publiek) en Jos Blomsma (Terwisscha & Wagenaar | Vormburo). Volgens de jury brengt de nieuwe inrichting overzicht en zorgt die ervoor dat de kern van het verhaal goed zichtbaar is.

“Het vormt een geheel waardoor het publiek de ruimte krijgt zich te verdiepen en op een goede wijze kennis kan maken met het archeologische verhaal. De inrichting sluit naadloos aan op de architectuur van het nieuw gebouwde centrum”, aldus de jury.

Eervolle vermelding
Het herontwerp van het transformatiehuisje in Wirdum van Ronald van der Zwaag krijgt een eervolle vermelding en een bedrag van € 500,-. Van der Zwaag gebruikte voor zijn ontwerp slimme oplossingen zoals een verrolbare trap. Het voormalig transformatiehuisje is zo een unieke Bed & Breakfast geworden.

Publieksprijs
Naast de juryprijs was er ook een LC-publieksprijs. De meeste stemmen van het publiek waren voor het ontwerp van Lies Keramiek. Keramiste Lies van Huet maakte een servies voor mensen met een eenhandige beperking.

Tentoonstelling in Museum Joure
Het werk van de zes genomineerden is nog t/m 9 januari te zien in Museum Joure. Naast de genoemde winnaars en eervolle vermelding zijn dat:

  • Bûsdoek, een Fries biermerk (Ontwerper: Sjoerd Kooistra – Opdrachtgever: Fryske brouwerij)
  • De Utrecht Leeuwarden (Ontwerper: Dennis de Vries – Opdrachtgever: De Utrecht Leeuwarden)
  • Een serie tentoonstellingen in OBE (Ontwerpers: Ernst Bernson & Yvonne Willems – Opdrachtgever: Tresoar)

Over Vredeman de Vriesprijs
De Vredeman de Vriesprijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. Het ene jaar voor vormgeving, het andere jaar voor architectuur. Met de prijs wil de provincie een impuls geven aan de belangstelling voor vormgeving in Fryslân. Deze prijs wordt sinds het jaar 2001 één keer in de twee jaar uitgereikt. De organisatie is in handen van Keunstwurk.

Contactpersoon
Judith BaarsmaAdviseur Stipe en beeldende kunst
Werkdagen:ma, di, wo
Telefoon:06 48497086