Menu
Mijn Keunstwurk

Keunstwurk partner in grensverleggend Europees project

30 mei 2017

Keunstwurk gaat in de periode 2017-2020 een vierjarige internationale samenwerking aan met het project Borderline Offensive. Zeven Europese steden en vijf vertegenwoordigers uit het Midden-Oosten ontwikkelen samen met kunstenaars een nieuwe methode voor participatiekunst. Door met humor taboes te doorbreken wil het project de actuele problemen rondom de vluchtelingencrisis op een unieke wijze aanpakken.

De ondertitel van het project luidt Laughing in the face of fear. Humor wordt ingezet als middel om angst bespreekbaar te maken en verbinding tussen Europese inwoners en niet-Europese migranten te stimuleren. Meer specifiek zet het project in op het gebruik van dark humour, een vorm van humor met een taboedoorbrekend karakter.

Het doel van het project is om een methode voor participatiekunst te ontwikkelen die bij diverse thema’s inzetbaar is. De methode wordt de komende vier jaar in de praktijk verder ontwikkeld. In 2018 vindt er in Fryslân een artist in residence plaats waarbij één Friese kunstenaar, twee Europese en één niet-Europese kunstenaar in twee weken een participatieproject opzetten dat dient als artistiek onderzoek. Deze onderzoeksfase brengt concrete projectplannen voort welke beoordeeld worden door de deelnemende landen. De geselecteerde plannen worden doorontwikkeld tot een volledig participatiekunstproject. In 2018 gaan deze projecten op tournee door Europa en zullen in het najaar van 2018 in Leeuwarden worden gepresenteerd. Vanaf 2020 zal de nieuwe methode op grote schaal door Europa worden verspreid en op diverse thema’s worden toegepast. Het project sluit af met een Europese conferentie.

Keunstwurk koppelt de deelname aan Borderline Offensive aan het community art project De Reis, een project waarin al veel ervaring is opgedaan met participatieve kunstpraktijken. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018. Het feit dat Leeuwarden zich in 2018 Culturele Hoofdstad mag noemen creëert kansen voor internationale samenwerking met een project als Borderline Offensive.

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeAdviseur Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984