Menu
Mijn Keunstwurk

Keunstwurk en Friese kunstencentra helpen culturele zzp-ers

10 januari 2022

Het zijn spannende tijden voor zzp-ers die werken in de cultuur. Gaan projecten (en daarmee inkomsten) door? Hoe fijn zou het zijn om, nu er helaas meer vrije tijd is, die tijd te gebruiken voor ontwikkeling en zo sterker uit deze periode te komen?

De Ideeënfabriek
Keunstwurk opent De Ideeënfabriek: werksessies voor kunstvakdocenten en kunstenaars die in het onderwijs werken en (jonge) kunstenaars die wel in het onderwijs zouden willen werken. Meedoen aan één of meerdere sessies van De Ideeënfabriek kost niets, en bovendien worden er vanuit de werksessies betaalde opdrachten gegeven. Zo verdiepen en vernieuwen deelnemers hun vakkennis, breiden ze hun netwerk uit en krijgen ze de kans nieuwe betaalde opdrachten te vinden. Deelnemers kunnen op basis van hun werkgebied en interesses kiezen uit werksessies met muzikant Eef van Breen, dramadocent en actrice Muriël Besemer, Visual Thinking Strategy-docent Jobbe Holtes, spoken word-artiest Hugo de Haas van Dorsser en actrice en theaterdocent met liefde voor beweging Marrit Bausch. Ook is er een werksessie op het Media Art Festival en een Wilde Ideeënfabriek-sessie waar alle deelnemers elkaar (nog) eens kunnen ontmoeten.

Ontwikkeltrajecten bij Friese kunstencentra
De Friese kunstencentra Cultuur Kwartier Sneek (cultuurbureau Akte2) in Súdwest-Fryslân en Harlingen, Opus 3 in Noardeast-Fryslân, Ateliers Majeur in Heerenveen, it Toanhûs in de Fryske Marren, De Lawei in Smallingerland, SKAAL in Opsterland, Kunst&Coo in Ooststellingwerf) en Seewyn in Waadhoeke organiseren ook ontwikkeltrajecten voor zzp’ers in de culturele sector in Friesland. Wie een volledig traject bij één van de kunstencentra volgt, krijgt de gemaakte uren betaald. Sommige trajecten zijn al afgerond, sommige trajecten lopen al of starten binnenkort. De Ideeënfabriek is een extra aanbod voor zzp’ers uit de hele provincie.

Samenwerking
De Ideeënfabriek en de ontwikkeltrajecten zijn mogelijk dankzij de landelijke Impulsregeling culturele zzp’ers van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Keunstwurk-directeur Douwe Zeldenrust: “We hebben er samen voor gezorgd dat er zeven aanvragen uit Fryslân zijn ingediend, die allemaal zijn gehonoreerd. Daarmee zorgen we ervoor dat we in de hele provincie een kwalitatief goed aanbod hebben.”

Aanmelden
De werksessies van De Ideeënfabriek vinden plaats tussen zaterdag 5 maart en zaterdag 11 juni, op locaties door heel Friesland. Deelnemers kiezen zelf bij welke sessie(s) ze aanwezig zijn.

Contactpersonen
Anne GraswinckelAdviseur Innovatie
Telefoon:058 234 34 74
Jildou TjoelkerCreatief Producent
Werkdagen:wisselend
Telefoon:06 39050358