Menu
Mijn Keunstwurk

obs de Lantscheene is eerste Talentenfluisterschool

2 april 2021

Op donderdag 1 april uur schroefden Els Pronk, trainer Talentgedreven werken, en Annelies Dijkstra, directeur van de Lantscheene, het eerste officiële bordje voor Talentfluisteraarschool aan de muur van de Lantscheene in Oldetrijne. Ze deden dat onder muzikale begeleiding van Jan Wietse Fokkema, ook trainer Talentgedreven werken, en de leerlingen.

Het leerkrachtenteam van de Lantscheene is het eerste volledige schoolteam van Friesland dat de opleiding tot Talentfluisteraar van de Vlaamse pedagoog Luk Dewulf heeft afgerond bij KEK, de afdeling cultuureducatie van Keunstwurk in Leeuwarden. De leerlingen van groep 8 hebben een feestelijk programma georganiseerd bij het schroefmoment.

Talentgedreven werken
Directeur Annelies Dijkstra: “Het werken met deze methodiek is voor de gehele school een vernieuwende manier om bezig te zijn met ontwikkeling. Talent is daarbij iets wat je gemakkelijk afgaat, vanzelf gaat en je haalt er energie en voldoening uit. Dit zorgt ervoor dat je plezier hebt en daarmee kun je weerbaarheid en veerkracht opbouwen.”

Talenthoeken
Op de Lantscheene wordt al langere tijd gewerkt met de talenthoeken. Iedere donderdag en vrijdagmiddag gaan alle leerlingen met verschillende activiteiten aan de slag. Dit ging in eerste instantie om de vraag: Wat kan jij goed en wat wil jij een ander leren?

Opleiding Talentfluisteraar
In oktober en november 2020 heeft het gehele team de 3-daagse opleiding talentfluisteraar bij KEK, de afdeling cultuureducatie van Keunstwurk in Leeuwarden, gevolgd. Met de opleiding wordt op de Lantscheene verdieping gegeven aan het werken vanuit talent. Deze opleiding werd gevolgd met meerdere professionals werkzaam met kinderen in Friesland.

Talentgesprekken
Talent bij de ander ontdek je door bijvoorbeeld gesprekken te voeren met als hoofdvraag: Waar word je blij van? Door op deze positieve manier een talentinterview te voeren, kun je de talenten bij de ander ontdekken. In de methodiek van Talentgedreven werken worden 39 talenten beschreven. De meeste mensen hebben gemiddeld wel acht tot twaalf talenten en deze zijn onderling weer verbonden. Zo zijn er onder meer de bewuste beweger, de mooimaker, de trouwe vriend en de momentgenieter.

Talenten in de school
In de afgelopen periode hebben alle kinderen van de Lantscheene van hun juf of meester al één of meerdere talenten toebedeeld gekregen. Dat leverde mooie reacties en blije gezichten op.

Trainingen en cursussen van KEK
KEK staat voor KultuerEdukaasje mei Kwaliteit, de Friese uitvoering van de landelijke regeling Cultuureducatie Met Kwaliteit, bedoeld om het kunst- en cultuuronderwijs op de basisscholen te verbeteren. In Friesland vind je KEK bij Keunstwurk, waar de lokale kunstencentra, kunstvakdocenten en de scholen aan elkaar verbonden worden en zij advies en trainingen kunnen vinden.

Bekijk ook het filmpje op Facebook
Lees ook het artikel op Stellingwerf.nl
Ook de driedaagse opleiding tot Talentenfluisteraar volgen?