De stap van onbewust naar bewust film kijken, hoe maak je die? Filmhub Noord en Keunstwurk beantwoorden die vraag onder meer door het organiseren van Proeftuinen.
Een Proeftuin is een intensieve samenwerking tussen een school, een steuninstelling en een of meerdere aanbieders (bijvoorbeeld een filmdocent, -theater of –festival). Hierbij is de vraag van de school leidend. Wat is er nodig op deze school (PO en VO) om filmeducatie naar een ander plan te tillen, zijn er aanknopingspunten in het curriculum, de identiteit van de school en de dagelijkse lespraktijk? Welke plek heeft film en filmeducatie nu en welke interventie zorgt ervoor dat die plek steviger, beter en structureler wordt?
Op de school Lantscheene In Oldetrijne wordt lesgegeven volgens het ‘talent gedreven werken’. In hun zoektocht naar meer verdieping bleek de Proeftuin een ideale manier om zowel docenten als leerlingen beter wegwijs te maken in de wereld van film(educatie). Onder leiding van een ervaren workshopdocent is men aan de gang gegaan met vloggen en stop-motion animatie. Naast het voorbereiden en het creatieve proces van filmpjes maken was er ook aandacht voor bewuster naar bewegend beeld kijken en hoe je film kan inzetten in verschillende lessen.
Dit lopende schooljaar zijn er al proeftuinen onderweg, maar voor volgend seizoen is er weer ruimte om met filmeducatie nieuwe stappen te zetten. Heeft je school interesse? Neem dan contact op met onze projectleider van de Filmhub Noord: Heleen van der Peet.