Menu
Mijn Keunstwurk

Twee prijswinnaars Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur

28 november 2016

Poppodium en ROC de Neushoorn en de woning bij de camping en jachthaven It Heidenskip zijn de winnaars van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2016. De jury koos unaniem voor de ontwerpen van DP6 architectuurstudio en J.O.N.G. Architecten.

De jury was het meest onder de indruk van 2 complexe opgaven en daarbij horende ontwerpoplossingen. Eén in een expliciet stedelijke context van projectarchitect Chris de Weijer en één in een juist landelijke context van projectarchitect Kees de Haan.

De Vredeman de Vries Prijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. Het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven.

Uitreiking
Gedeputeerde Sietske Poepjes reikte de prijs zaterdag 26 november uit in Museum Dr8888. De opdrachtgevers en de architecten ontvingen samen een cheque van 5.000 euro en een oorkonde. Het is de negende keer dat de provincie de Vredeman de Vries Prijs weggaf.

Naast de juryprijs was er ook een publieksprijs. Deze ging naar De Hertog Gezondheidscentrum te Franeker. Het ontwerp is gemaakt door VNL Architecten.

De jury
De jury bestond uit Wijnand Beemster, hoofdredacteur Stedenbouw & Architectuur; Tom Bergevoet, architect en stedenbouwkundige; Sjoukje de Jong, Stedenbouwkundige; Sjoerd Soeters, architect en Marieke van Zanten, architectuurhistoricus/adviseur erfgoed.

Zij selecteerden dit jaar 16 projecten op grond van vooraf vastgestelde criteria. De beoordeling van alle projecten is samengevat in een juryrapport.