Menu
Mijn Keunstwurk

Twee winnaars Vredeman de Vriesprijs voor architectuur

12 oktober 2020

Energie Kenniscentrum Leeuwarden en een woning in Oudemirdum zijn de twee winnaars van de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020. De jury koos dit jaar voor twee winnaars. Beide prijzen werden in het Crystalic Business Park in Leeuwarden uitgereikt door gedeputeerde Sietske Poepjes. 

Achterbosch Architecten uit Leeuwarden is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Zij ontvingen de prijs samen met opdrachtgevers Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. J.O.N.G. Architecten uit Lemmer en opdrachtgever familie Benthem kregen de prijs voor de woning in Oudemirdum.

De jury concludeerde dat de twee projecten complementair zijn en elkaar aanvullen in gedachtegoed en ontwerphouding. Beide inzendingen zijn van een bijzonder hoogstaand niveau en verdienen daarom beide de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020. Aldus de jury.

De opdrachtgevers en architecten van beide objecten kregen een bedrag van 5.000 euro per object en een oorkonde. Het is de elfde keer dat provincie Fryslân de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur uitreikte.

De jury selecteerde 15 projecten uit de 24 inzendingen die in de periode 2018 – 2019 op het gebied van architectuur in Fryslân tot stand zijn gekomen. Uiteindelijk werden 4 bouwwerken genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs. Lees hier het juryverslag.

Publieksprijs
Naast de juryprijs was er ook een LC-publieksprijs. Het publiek stemde massaal en koos voor het project Herinrichting van de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum.

Brochure
In de brochure Vredeman de Vries Prijs 2020 vind je een mooie presentatie van de 15 geselecteerde inzendingen en achtergrondinformatie over de prijs.

Winnende projecten
Winnaar: Energie Kenniscentrum Leeuwarden
Winnaar: Woning Oudemirdum
Winnaar LC-Publieksprijs:

De Vredeman de Vriesprijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs. Het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven. 

Contactpersoon
Roelof KosterAdviseur Design en Creatieve Industrie
Werkdagen:wo, do, vr
Telefoon:058 234 34 54