Menu
Mijn Keunstwurk

Uurcultuur bestaat 25 jaar

7 maart 2013

Al 25 jaar zorgt Keunstwurk met Uurcultuur ervoor dat alle kinderen van de basisscholen in Fryslân een professioneel theaterstuk zien. Uurcultuur is het jeugdtheaterproject voor de basisscholen in Fryslân dat Keunstwurk in bijna alle gemeenten aanbiedt. Het project laat kinderen onder schooltijd kennis maken met verschillende vormen van podiumkunsten zoals toneel-, dans-, vertel-, poppen- en muziekvoorstellingen.  Dit jaar komen daar ook activiteiten bij voor beeldende kunst. In het seizoen 2012 – 2013 gaan ruim 32 duizend leerlingen uit Fryslân naar een voorstelling.

Dit schooljaar worden voor het eerst activiteiten voor beeldende kunst aangeboden. Een vormgever komt naar scholen om daar de kinderen te leren een eigen huisstijl te ontwerpen. Ook kan de keuze worden gemaakt voor een cursus buiten schilderen. Kinderen worden dan mee naar buiten genomen om landschappen vast te leggen op doek.

Door de jaren heen is bij het theateraanbod de nadruk bij Uurcultuur ook meer op het lesmateriaal komen te liggen. Soms gaat het om materiaal ter voorbereiding op de voorstelling, soms biedt het theaterstuk input voor discussies in de klas. Docenten in het basisonderwijs waarderen dit lesmateriaal enorm, het biedt hen handvatten om bepaalde vraagstukken te bespreken. Zo draait er dit jaar een voorstelling over het gebruik van social media, een actueel thema op scholen.

Het project Uurcultuur wordt gefinancierd door een bijdrage van de scholen, gemeenten en de provincie Fryslân.