Menu
Mijn Keunstwurk

Yakumo Orchestra gaat verder bij Popfabryk

29 januari 2015

Yakumo Orchestra, dat is opgezet tijdens fulkaan door Keunstwurk en Friesland Pop, gaat verder onder de vlag van de Popfabryk. Yakumo Orchestra is vorig jaar opgezet als fulkaan-project voor het Freeze festival. Popfabryk ziet potentie in het project en denkt dat ze kunnen doorgroeien naar een act die de Friese en zelfs de Nederlandse grenzen ruimschoots zou kunnen overstijgen.

 fulkaan en Friesland Pop
In Yakumo Orchestra komen klassieke muziek en popmuziek samen. Deze crossover is tot stand gekomen door de samenwerking tussen fulkaan en Friesland Pop. fulkaan bestaat uit allerlei projecten met als doel talent van jonge Friese muzikanten te stimuleren en te ontwikkelen. Keunstwurk zet de projecten op in samenwerking met het muzikale veld in Fryslân. Stichting Friesland Pop houdt zich bezig met het verbeteren van het Friese popklimaat, maar ook met het ontwikkelen van Fries talent, én ze zijn organisator van het Freeze Festival.

 Yakumo Orchestra
Yakumo Orchestra wordt gevormd door Yakumo, vocalist Hiltje Andringa (Cosmic U) en een aantal klassiek geschoolde muzikanten. Yakumo bestaat uit Chris Mulder en Atser Damsma. Met hun percussieve, hypnotiserende tracks nemen ze je mee naar een tropische planeet ergens in de uithoeken van ons melkwegstelsel. De combinatie van Yakumo, Hiltje Andringa en de klassiek geschoolde muzikanten resulteert in een unieke sound, die ten gehore is gebracht tijdens het Freeze festival.

 Popfabryk
Dit optreden is de Popfabryk niet onopgemerkt gebleven. De Popfabryk is het productiehuis voor popcultuur in Fryslân. De organisatie ontwikkelt, produceert en distribueert nieuwe uitingen van popcultuur. Geen fabriek voor standaardproducten, maar voor innovatieve en creatieve concepten. De Popfabryk ziet potentie in Yakumo Orchestra en zal ze verder ondersteunen en op de kaart zetten.

De grenzen over
De Popfabryk heeft Yakumo Orchestra geselecteerd voor Excite: Exchange of International Talent in Europe. Doel van dit Europese uitwisselingsprogramma is de uitwisseling van nieuw talent bevorderen op festivals en podia in Europa.

 Professionalisering
De ontwikkeling van Yakumo Orchestra is een goed voorbeeld van hoe het programma fulkaan bedoeld is. Fulkaan-projecten worden opgezet door Keunstwurk samen met het muzikale veld in Fryslân, gedurende dit project Friesland Pop. Het project gaat nu verder en krijgt verdieping in de professionele omgeving van de Popfabryk.