Menu
Mijn Keunstwurk

Friese Dansdagen

Dûns, dans, dance tijdens de Friese Dansdagen!

Iedereen kan dansen. We dansen als we blij zijn, verliefd of juist bij verdriet. Dansen biedt troost en verbindt. Van 4 tot en met 8 oktober 2018 is Leeuwarden het bruisend hart van alles dat hiermee te maken heeft. Stadsschouwburg De Harmonie en poptempel Neushoorn zijn dan hét middelpunt van de eerste Friese Dansdagen.

Van internationale tot Friese allure
Spraakmakende voorstellingen uit binnen- en buitenland sieren tijdens het festival de planken van De Harmonie. Friese dansers stralen op de verschillende podia en tijdens het grootse Dansfeest mag iedereen met de voetjes van de vloer.

Iedereen kan dansen
Dans is voor iedereen. Het kent geen drempels als leeftijd, achtergrond, fysieke of verstandelijke beperkingen. Laat je gevoel spreken en beweeg je lichaam, op welke manier dan ook. Jonge choreografen creëren speciaal voor de Friese Dansdagen een choreografie voor  ‘onverwachte dansers’.

Grenzeloze samenwerking
De Dance Battle voor basisscholen van Kunstkade wordt dit keer extra large met middelbare scholieren en Friese urban dancers. We reiken van noord naar zuid in de samenwerking met het landelijke festival De Nederlandse Dansdagen uit Maastricht. Samen creëren we een festivalproductie waarin families de vloer op gaan om dansend de generatiekloof te overbruggen. Natuurlijk krijgt ook (jong) talent en heel dansend Friesland de kans om de eigen dansmoves te tonen op het open podium of in één van de vele workshops.

Aanleiding
Leeuwarden-Fryslân 2018 biedt kansen om een impuls te geven aan sectoren in de Friese kunsten die dat goed kunnen gebruiken. Eén van deze sectoren is dans. Dit is de aanleiding voor een aantal Friese culturele instellingen om samen de Friese Dansdagen (FDD) te initiëren: een tweejaarlijks, meerdaags dansfestival met de eerste editie in oktober 2018.

De Friese Dansdagen wil de dans in Friesland versterken en is erop gericht om dans voor nieuw publiek en nieuwe doelgroepen zichtbaar en beleefbaar te maken.

Waar werken we naar toe?
De Friese Dansdagen brengt nieuwe ontmoetingen, ideeën en inspiratie tot stand. Het is een kapstok waaraan verschillende jassen hangen: de zichtbaarheid van dans vergroten, doelgroepgericht werken, deskundigheidsbevordering, talentontwikkeling, het verbinden van spelers in het veld, dans op scholen stimuleren. Of je nu een dansprofessional, een onverwachte danser, jong talent of dansliefhebber bent, voor iedereen is er een jas die past. Met het thema ‘iedereen kan dansen’ stellen we iedereen in staat om zelf of samen met anderen op een actieve en creatieve manier bezig te zijn met dans.

Drie programmalijnen

Dans voor iedereen! Voor zowel de ‘verwachte dansliefhebber’ als de ‘onverwachte danser’
Nieuwe impulsen voor het Friese dansveld Deskundigheidsbevordering, verdieping, verbreding & verbinding
Schoonheid & kracht van dans zichtbaar maken Voorstellingen van (internationale) vooraanstaande gezelschappen en eigen producties
Agenda
30 nov
Friese Dansdag zaterdag 30 november 2019
30 nov
De Friese Dansdag zaterdag 30 november 2019
04 okt
Friese Dansdagen 4 oktober t/m 8 oktober 2018